Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Александар Терек из Зрењанина, држављанина Србије који је био на броду приликом напада пирата у Гвинејском заливу, стигао је данас у Београд летом из Франкфурта.

 

 

 

“Било је страшно. Сада сам добро. Спасао сам се. Идемо кући”, рекао је за “Новости” Терек, кога је на аеродрому “Никола Тесла” дочекала супруга Андријана Патаки Терек.

Како је раније пренела Радио-телевизија Србије, Александар Терек је био на броду приликом напада пирата, али се са групом помораца извукао.

Међу седам морнара које су пирати отели у Гвинејском заливу, налазио се и један држављанин Србије, саопштило је  раније данас Министарство спољних послова.

“Од власти Екваторијалне Гвинеје званично смо обавештени да се међу седам морнара које су пирати отели у Гвинејском заливу налази и један држављанин Републике Србије”, наведено је у саопштењу.

Министар спољних послова Ивица Дачић, истиче се у саопштењу, наложио је Амбасади Србије у Анголи, која је на нерезиденцијалној основи надлежна и за Екваторијалну Гвинеју, да прикупи све релевантне податке у вези са отмицом и положајем нашег грађанина.

“Наша Амбасада је у сталном контакту са властима Екваторијалне Гвинеје у вези са овим догађајем и предузима све мере које су потребне за помоћ држављанину Републике Србије”, саопштио је МСП.

Екваторијална Гвинеја саопштила је раније да су пирати у Гвинејском заливу отели седам страних држављана, међу којима је и Србин.

У саопштењу власти те земље се наводи да су пирати напали брод компаније Ексон Мобајл у близини нафтног налазишта Зафиро, јавио је АП.

Међу отетима су и држављани Јужне Африке, Филипина и Камеруна.

Морнарица је касније ушла на брод да би затекла преосталих осам чланова посаде који су успели да се сакрију.

Познат идентитет отетог Србина

Поморац Александар Терек из Зрењанина је српски држављанин који је био на отетом броду, сазнаје “Блиц”.

Брод је напустио нафтно поље смештено на 12 наутичких миља од обале и кренуо је према Луби, лучком граду на јужном острву Биоко, када је нападнут.

“Платформу су напали пирати који су кренули ка луци Луба и отели седморицу чланова посаде. Међу њима је и један српски држављанин, Александар Терек”, преноси “Блиц” изјаву неименованог извора.

Како се наводи, Терек више од 10 година ради на прекоокеанским пловидбама.

Поморски факултет завршио је у Котору, а осим за америчку компанију “Ексон мобајл”, на чијем се броду налазио када је киднапован, радио је и за познату туристички оријентисану компанију МСЦ, која путнике води на крстарења широм планете.

За сада нема детаља о отмичарима и њиховим мотивима.

«Српска стварност»

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here