Mesto za reklamu

Државни секретар САД Мајк Помпео (десно) са Тачијем

27.11.2018.

Државни секретар САД Мајк Помпео је, током састанка са косовским председником Хашимом Тачијем, позвао приштинске власти да укину таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине, као и да заједно са Београдом раде на избегавању провокација и деескалацији напетости.

Портпаролка Стејт департмента Хедер Нојерт саопштила је да је Помпео током сусрета поновио „чврсту америчку подршку сувереном, независном Косову, у потпуности интегрисаном у међународну заједницу”, преноси Танјуг.

Помпео је, како се наводи, „охрабрио Косово да искористи јединствену прилику за постизање историјског свеобухватног споразума о нормализацији са Србијом у оквиру процеса дијалога уз посредовање ЕУ”.

„Он је позвао косовске власти да укину таксе уведене на увоз из Србије и Босне и Херцеговине, као и да раде са Србијом на избегавању провокација и деескалацији напетости. Нормализација односа између Косова и Србије једини је начин за отварање пута обе земље за будућу интерграцију у западну заједницу нација. САД су спремне да помогну и подрже стране како би дошле до решења које је одрживо, примењиво и повећава стабилност”, навела је Нојертова, преносећи Помпеове речи.

Тачи је оценио је да је састанак са Помпеом био одличан и да је Косово „благословено подршком САД”.

„Српска стварност“ / Агенције/

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here