Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је да је Русија спремна да се укључи у преговоре око статуса Косова, ако би се САД директно укључиле у тај процес и ако би Београд то званично затражио од Москве.

Ненад Поповић је, након састанака са руским званичницима из Владе Руске Федерације и Савета Федерације Русије, оценио да су једнострани потези Приштине, као што је увођење такси од 100 одсто на увоз робе из Србије и усвајање закона о формирању такозване војске Косова, показали да ЕУ “нема снагу да пружи гаранције да ће договори постигнути између Београда и Приштине бити поштовани”.

“Овим потезима Приштине, и изостанком реакције ЕУ, сахрањен је Бриселски споразум. Сада нам је потребан нови формат дијалога Београда и Приштине који би, уместо под покровитељством ЕУ, требало да буде вођен у оквиру УН, уз посредовање САД, Русије и Кине”, истакао је Поповић.

Поповић је нагласио да се Русија снажно залаже за примену Резолуције 1244 Савета безбедности УН која Косово третира као саставни и неотуђиви део Србије.

“Русија ће наставити да пружа принципијелну подршку очувању међународног права и територијалног интегритета и суверенитета Србије по питању Косова”, рекао је Поповић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here