1. 12. 2019.

Председника Српске народне партије Ненада Поповић је данас, на највећу српску славу, Никољдан, послао најснажнију подршку Српској православној цркви и сународницима у Црној Гори, који у суботу, 21. децембра у Никшићу, на великом Црквено-народном сабору, како истиче, бране од отимања Острог, Светог Василија Острошког и све српске светиње у Црној Гори. Сличну осуду и захтеве за повлачење закона упутили и Народна странка и ДВЕРИ.

“Режим у Подгорици припрема терен да Скупштина Црне Горе усвоји закон којим ће бити легализовано отимање наших манастира и светиња у Црној Гори. Тиме се наставља бестијални прогон Српске Цркве и свега што се зове српско у тој старој и поносној држави, насталој на темељима православља, јунаштва, косовског завета и храбрости Обилића”, навео је Поповић у изјави за јавност.

“Тај најгори антисрпски режим, који се после усташке НДХ појавио на просторима Балкана, жели, и то баш у овој години, када читаво српство слави осам векова аутокефалности наше Цркве, да затре Светосавље у земљи рођења Стефана Немање”, тврди Поповић.

Тај режим, сматра он, који је мимо народне воље увео Црну Гору у НАТО пакт, војни савез који је грађане Црне Горе бесомучно бомбардовао, “сада прогања српско писмо, језик и културу, српске писце, наставнике и професоре”.

“И не само то, већ спречава свакога ко се изјашњава Србином да ради у јавној управи. Све ово указује да власти у Црној Гори спроводе својеврстан идентитетски геноцид над нашим народом, а круна тога је агресивно обрушавање на Српску Цркву, знајући да је она најважнији и најјачи духовни ослонац народу и истински чувар идентитета и светосавског наслеђа Црне Горе”, навео је председник СНП.

Због тога је, према његовом мишљењу, ово тренутак када се мора прекинути ћутање државе Србије и њених институција о овом покушају једног од најснажнијих удара у историји на наш народ и на нашу цркву.

“Ми, ова генерација Срба и Србија, не смемо дозволити да се пред нашим очима отима Острог и Свети Василије, и да се предаје некаквим распоповима, који се проглашавају такозваном Црногорском православном црквом. Том режиму морамо коначно да кажемо да се са овим питањем не сме играти и да је ово наша црвена линија”, навео је Поповић.

Сада морамо, истакао је он, сви да подржимо наш народ у Црној Гори и да сачувамо наше светиње, јер “ако данас дозволимо да нам отимају Светог Василија и његов Острог, сутра ће нам узети и Грачаницу и Богородицу Љевишку, Девич и све светиње на Косову”.

“И неће се зауставити све док Срби на Балкану и њихова матица Србија, која се данас поново диже, јача и обнавља, не буду коначно урушени и понижени”, закључио је Поповић.

Јеремић: Повући закон о слободи вероисповести

Председник Народне странке Вук Јеремић позвао је данас власт у Црној Гори да повуче “дискриминаторски” закон о слободи вероисповести из процедуре, а све којих се тај закон тиче на уздржаност и смиривање тензија.

Јеремић је у писаној изјави навео да закон о слободи вероисповести, који се спрема да донесе власт у Црној Гори, није ни закон о слободи нити закон о вероисповести, већ закон којим се “газе људска права, поништава идентитет Срба у Црној Гори и отима имовина Српске православне цркве (СПЦ)”.

“Намеру да ово спроводе у дело има режим Мила Ђукановића, који је у присном загрљају са Александром Вучићем, са којим дели саветнике, пословне партнере и финансијске интересе”, рекао је Јеремић и додао да Вучић, док обећава “светлу будућност за свеколико српство”, нема ни речи замерке за оно што ради његов партнер у Црној Гори.

“Јасно је да они негују идентичан однос непоштовања према људским правима, имовини која им не припада и идентитету који им није по вољи. Вучићу, као и Ђукановићу, сасвим је природно да се доносе закони, а да се не питају за мишљење и став они којих се ти закони највише тичу”, указао је Јеремић.

Наводећи да се закон свакако тиче и највеће верске заједнице у Црној Гори – СПЦ, Јеремић је рекао да би ваљало да Вучић буде спреман бар да национални интерес стави испред личног и да у овом случају потисне у други план своје лукративне односе са Ђукановићем.

“Ако то не учини, јасно је да отвара врата идентичном сценарију на Косову и Метохији”, оценио је Јеремић.

И Двери траже да Влада Црне Горе повуче предложени закон

И Двери су позвале црногорску владу да повуче закон о слободи вероисповести, сматрајући да би усвајање тог закона могло да изазове, како кажу, сукобе међу браћом.

Потпредседник Двери Иван Костић је у саопштењу навео да овај закон нема никакву сличност са правном праксом у Европи и свету када су верске слободе у питању.

Костић сматра да би тим поводом требало да реагује и неко из међународних институција који би, како каже, ставио до знања властима у Црној Гори да је ово што раде противправно деловање.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here