Mesto za reklamu

21.02.2019.

Министар Ненад Поповић одговора на јучерашњу изјаву министра спољних послова Ивице Дачића, наводећи да идеја о “разграничењу Косова” не може да буде званична политика јер је у супротности са Уставом.

“Драго ми је што је министар спољних послова, Ивица Дачић, за само 24 сата, променио мишљење о идеји ‘разграничења’, па више не тврди да је таква идеја званична државна политика, већ каже да је то предлог појединих државних званичника”, истиче Поповић у изјави достављеној Тањугу.

Идеја о “разграничењу” не може да буде званична државна политика, јер је она, истиче министар Поповић, у директној супротности са Уставом Републике Србије у чијој преамбули стоји да је Косово саставни део територије Србије.

“Министар Дачић ме је јуче напао зато што се у својој политици по питању Косова чврсто држим Устава Србије и његове Преамбуле. Желим да поновим министру Дачићу да сам на тај свој став поносан, и да од њега никада нећу одустати”, наводи Поповић. Он каже да за разлику од министра Дачића, који је, наводи, био у свим владама од Милошевића до данас, нема потребу да по сваку цену буде у власти.

“Подсетићу министра Дачића да је 2010. године, када је он био потпредседник Владе Србије, донета одлука Међународног суда правде којом је легализована сецесија Косова, а против које сам ја гласао као посланик у Скупштини Србије”, каже Поповић.

Исте године, додаје, за време владе у којој је Дачић био потпредседник, усвојена је резолуција о Косову у Уједињеним нацијама, којом је питање Косова из надлежности Савета безбедности УН, пренето у надлежност Европске уније, чије 23 чланице су у том тренутку већ признале једнострано проглашену независност Косова.

Поповић подсећа министра Дачића да је 2013. године, као председник Владе Републике Србије, потписао Бриселски споразум, док је он као посланик гласао против тог споразума у парламенту.

“Приликом избора на место министра заклео сам се својом чашћу да ћу поштовати Устав Србије и да ћу бити посвећен очувању Косова унутар Републике Србије.

Намеравам да поштујем дату заклетву и да учиним све што могу у току свог мандата као министра да Косово остане српско. Као што је записано у Уставу и Светосавском завету. Цело Косово. Ни метар мање”, закључује министар Ненад Поповић и поручује “Догодине у Призрену!”.

„Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here