Mesto za reklamu
 1. 01. 2022.

Новак Ђоковић је слободан човек, аустралијске власти су за сада одустале од гоњења и депортације, и он је близу наступа на Аустралијан опену. Суд у Мелбурну поништио је одлуку Федералне владе Аустралије о укидању визе и депортацији Ђоковића, а потом је министар за емиграције Алекс Хок одустао од намере да искористи дискреционо право и својом одлуком му поништи визу. Одлука о његовом протеривању ипак може бити донета у уторак. Породица је одржала емотивну конференцију за медије у Београду, док се Новак први пут јавио са “Род Лејвер арене” и потврдио да жели да учествује на турниру.

Срђан Ђоковић: Новак прешао још једну игрицу, нису свесни шта су учинили

   Новаков отац Срђан Ђоковић изјавио је да је огромна подршка широм света помогла Новаку и његовој породици.

“Људи из читавог света, хвала вам на подршци Новаку и његовој породици и свим људима на свету који се боре за слободу мишљења, говора и изражавања. Новак се за то изборио уз помоћ свих нас заједно. Није се дао бацити на колена, нити ће се икада бацити на колена, разне ствари су се дешавале и било нам је тешко, али он је ментална громада, фантастичан млади човек, који никога никада није увредио, са свима је био добар и увек је покушавао да помогне, а не да одмогне, али очито да је то што је из мале земље, се није свидело моћницима, који мисле да су Богом дани, да је ово њихов свет и да је немогуће да таакав дечко може да буде најбољи у том њиховом буржујском спорту”, рекао је Срђан Ђоковић.

“Ова игрица је дошла до краја, последња игра је одиграна и требало би да измисле неку другу, да би и у тој игри Новак био најбољи на свету. Игра која се водила ових шест дана је била невероватно тешка, он је био сачекан на аеродрому. Није имао никаква права, одузета су му сва права која му припадају као човеку. Покушали су да га натерају да потпише да се одриче визе, да би га депортовали назад. Он то није хтео, јер за то није било разлога. Нису му дали контакт са спољашњим светом, био је сам са њима неколико сати. Правни тим је имао фантастичну одбрану, од које нису могли да се одбране ти који су хтели да га врате назад из Аустралије”, додаје Срђан Ђоковић.

“Ово је огромна победа целог слободарског света. Ми смо сви људи и сви имамо право да кажемо шта мислимо и да немамо последицва за то лично мишљење. Поштујемо законе сваке земље, поштујемо правила, поштујемо земљу, а он је својим делима и уласком у Аустралију испоштовао све то. Тенис је његов посао и његова љубав, он је само хтео да дође и да игра тенис, они су покушали то да му одузму. Право и правда је победила, као што увек побеђује. Судија је показао да ниједног секунда Новак није означен као кривац, јер нису могли да нађу аргументе за тако нешто. Судија је био фантастичан, поштовао чињенице и донео је једину исправну одлуку”, додаје Новаков отац.

Срђан Ђоковић говорио је о подршци осталих тенисера, али и држава широм земаљске кугле.

“Сви су му пружали подршку, чак и они који нису били наклони према њему, чак и Кирјос, који је рекао да је Новак амајлија овог спорта. Енди Мари, друг из пионирских дана, потом Изнер, Гилберт, Конорс и још много играча, бивших и садашњих из читавог света. Немамо ништа против аустралијског народа, против народа било које земље на свету. Ми данима добијамо подршку из Африке, далеког и блиског истока, Русије, Кине, Индије, Јужне Америке, сви су они Новак, сви гледају оличење борбе за слободу преко Новака и онога што Новак чини за цео свет. Желимо да ово буде прекретница и да се следећи пут окупумо када он освоји Аустралијан опен и када освоји 21. гренд слем”, изјавио је Новаков отац.

“Они нису свесни шта су учинили. Какву су звер пробудили и какву су му снагу дали. Сад има да освоји још десет Гренд слемова”, закључио је Срђан.

Мајка Дијана: Новакова највећа победа, већа од свих његових гренд слемова

   Дошли смо да прославимо победу нашег сина, нашег Новака. Дечка који је у својој породици научио да не трпи лажи, неправду и превару, увек се борио за правду. Тек ћемо чути шта је преживљавао и наравно да је устао против система и Владе јер је сматрао да има пуно право да борави ту са том визом коју је добио и дошао да освоји тај турнир.

Никада до сада се нисмо суочавали са оваквом ситуацијом. За нас је ова ситуација тешка, трудили смо се да на неки начин се изборимо за њега да се некако тај глас чује широм света.

Емоције које смо доживљавали су разноразне – туга, очај, разочарање… Било је тренутака када није имао ни телефон и нисмо знали шта се дешава и нисмо знали да ли је добро да ли је све у реду са њим. То су ствари које ја као мајка не могу тек тако да пребродим и мислим да ће ме све мајке света разумети.

Хвала свим људима на свету који су га подржавали, то му је дало снагу да се избори. У Мелбурну поред тог хотела су наши људи пружили подршку, чуо их је али није могао да их види.

Показали смо целом свету каква је то неправда била: Бога још има и има још правде на свету и та правда је донета у правом моменту и Новак је ослобођен. Ово је његова највећа победа у каријери, већа од свих његових гренд слемова.

Ђорђе Ђоковић: Новак је слободан и правда је победила

   “Нама је као породици изузетно изазовно и тешко јер смо субјективни и емотивни, јер је у питању наш Новак. Јако је тешко да бранимо и да стојимо иза Новака а да не увредимо никога, а ми смо били борци за истину и правду, да правда победи и све смо урадили што је у нашој моћи, да испоштујумо протоколе и да покажемо свету да је Новаку потребна помоћ, да му пошаљемо љубав и помоћ да би се уздигао из ове ситуације и да би изашао као победник на крају”, рекао је Новаков најмлађи брат Ђорђе.

“Хвала народу широм света, који се уздигао, организовао скупове широм света, видели смо прелепе сцене од Београда, Чачка, Врњачке Бање, Бањалуке, Задра, па све до далеког Мелбурна, где се стотине људи скупљало, што испред смештаја, што испред просторија правника одакле се бранио Новаков случај. Правда и истина су изашли на видело. Хвала правном систему Аустралије, судији Келију који је случај водио неутрално, детаљно и који је сагледао сваки аспект приче и чињеницу која се издешавала од Новаковог аплицирања за визу, па све до слетања, малтретирања и на крају судског процеса”, додаје Ђорђе Ђоковић.

“Хвала им на фер суђењу, сигуран сам да су и они имали огроман притисак, ово суђење је гледао цео свет, падали су стримови и тешко је било пратити га. Хвала свима који су преносили, преводили суђење, који су приближили свима овај случај, како бисмо боље разумели на нашем, а не на правном језику. Новак је коначно ослобођен, он је на слободи, он је малопре био на тениском терену, он је тренирао, тамо је отишао да се бави тенисом, да се бори за себе и да покуша да обори још један рекорд који јури. Отишао је са најбољим намерама, спровео сву документацију и на крају је добио изузеће. Епилог свега смо коначно сазнали. Одувек су га етикетирали на разне начине, али се он увек залагао за слободу избора”, закључује Ђорђе.

*****

Суд је потврдио да Новак није вакцинисан и да је имао ковид 16. децембра

Суд у Аустралији је објавио део разговора који је Ђоковић имао са имиграционим телом по доласку у ту земљу, којим је потврђено да Новак није вакцинисан, као и када је био заражен коронавирусом.

“Зашто сте дошли у Аустралију?”, упитан је најбољи спортиста планете и деветоструки шампион Аустралијан опена.

Након победе Ђоковића на суду, објављен је део разговора који је Новак обавио на аеродрому, пре него што је на осам сати затворен на испитивању након чега му је укинута виза.

Преносимо вам транскрипт доступан јавности.

 • Гранична полиција: Хвала вам. Прво бих Вас питао зашто сте дошли у Аустралију данас?
 • Ђоковић: Ја сам професионални тенисер и главни разлог доласка у Аустралију ми је учешће на Аустралијан опену у Мелбурну, у Викторији.
 • Гранична полиција: Хвала Вам. Сада Вас питам о вакцинацији, да ли сте вакцинисани?
 • Ђоковић: Нисам вакцинисан.
 • Гранична полиција: За ковид 19? Нисте вакцинисани?
 • Ђоковић: Нисам вакцинисан.
 • Гранична полиција: Хвала Вам. Да ли сте икада имали ковид?
 • Ђоковић: Да.
 • Гранична полиција: Када?
 • Ђоковић: Имао сам ковид два пута. Имао сам ковид у јуну 2020. и имао сам ковид недавно, када сам био позитиван на пи-си-ар тесту, 16. децембра 2021. године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here