Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Специјални изасланик Сједињених Америчких Држава за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је данас да САД подржавају иницијативу „Отворени Балкан“ и да све земље Западног Балкана треба да подрже иницијативу на истом нивоу.

„Сједињене Државе подржавају ‘Отворени Балкан’. Морамо радити не само на регионалним економским односима, већ и на интеграцији у европске структуре и морамо такође покренути многе иницијативе за економску интеграцију. “Отворени Балкан” је једна од ових иницијатива. Верујемо да ако успе, треба бити отворен за све. Сваку иницијативу за економску интеграцију треба да подржи свих шест земаља Западног Балкана на истом нивоу”, рекао је Ескобар обраћајући се учесницима Самита “Отворени Балкан” у Охриду, преко видео-линка.

Ескобар је поручио да САД гледају Балкан кроз призму 21. века, а не кроз проблеме из 20. века и оценио да су могућности у региону велике.

Додао је да Западни Балкан има огроман економски раст и потенцијал да буде центар обновљиве енергије, центар природног гаса и да помогне Европи да се, како је рекао, ослободи зависности од руског гаса.

Ескобар је рекао да је „Отворени Балкан“ добра иницијатива, и предложио сарадњу са другим иницијативама у региону.

“Разумете да неће бити дуплирања посла, већ боље интеграције”, рекао је Ескобар.

Додао је да лидери треба да раде на стварању бољих услова за инвеститоре и да им пруже помоћ за рад у складу са законима.

“На крају, подржавам вас, јер је ова иницијатива економски, а не политички пројекат. Економски важан и важно је да тако и остане. Фокусирајте се на стварање могућности за људе у региону”, рекао је Ескобар.

Обећао је америчку подршку у борби против прања новца и подизања стандарда на граничним прелазима са највишим технологијама које су доступне, пренео је „Косово онлајн“.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here