Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Неки покушавају да поистовете цркву са државом, нацијом и партијом, они су безумни, рекао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије током литургије одржане у манастиру Дуљево у Паштровићима.

Митрополит је држао литургију у овом манастиру на празник преподобне мати Ангелине Српске, објавила је Митрополија.

У литургијској проповеди, митрополит Амфилохије је рекао да „Цркву Христову, тијело Христово чине сви који су сабрани око Пресвете Тројице, који се кроз вјекове сабирали крштавајући се у име Оца и Сина и Духа Светога, који су живјели по заповијестима Његовим и које је Он призвао у вјечно и непролазно Царство небеско“.

„У тој Цркви Божјој, по ријечима апостола Павла, нема ни Грка ни Јевреја, ни роба ни слободњака, ни мушког а ни женскога, него сви су један Исус Христос. Велика и Света тајна Цркве Божје која обједињује у себе свеукупну божанску творевину”, казао је владика, појашњавајући да Црква Христова обједињује сав људски род.

Владари и империје пролазе, а црква остаје и не могу је ни врата пакла надвладати: Митрополит на литургији у манастиру Дуљево

„Сви земаљски народи призвани су да постану чланови те Цркве, и то је најдубља истина хришћанског живота, оно што нас сабира и што нас прибира и сједињује тим јединством Божјим вјечним и непролазним“, рекао је митрополит.

Нагласио је да и у наше време, као и у прошлим временима, „има оних који поистовјећују Цркву Божју са својим народом“.

„И у наше вријеме неки покушавају да поистовјете Цркву са својом државом, са својом нацијом. Они су безумни, не знају шта је Црква. Мисле да је Црква партија коју они оснивају и да је Црква исто што и држава, које се рађају, нестају њихове границе и пролазе. Кроз вјекове је то тако било, моћници земаљски, владари и њихова царства, њихове империје долазе и пролазе, а Црква Христова остаје и ни врата пакла не могу је надвладати“, рекао је митрополит Амфилохије.

Поручио је да „само они владари и народи који прихвате ту и такву Цркву Божију, остају запамћени и задобијају не само земаљско царство, него вјечно и непролазно Христово царство“.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here