Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Образовање и наука су у врху приоритета државе, порука је са Светосавске академије под називом “Благо Светог Саве”, одржане у Комбанк дворани у Београду. Премијерка Ана Брнабић је на академији рекла да ће у наредних пет година додатних 135 милиона евра бити уложено у обнову и изградњу факултета, као и да ће држава наставити да улаже у стандард запослених у просвети.

Премијерка Србије Ана Брнабић је на Светосавској академији истакла да је образовање стуб јаке државе и успешног друштва и најавила да ће у наредних пет година додатних 135 милиона евра бити уложено у обнову и изградњу факултета.

Брнабићева је нагласила да је Свети Сава дао цркву као сигурност, а српску школу као основу, истичући да је на тим основама настала Србија која, како каже, сваким даном постоја све боља. Истиче да је земља и данас на путу Светог Саве.

“У Србији данас ради 176.955 учитеља, наставника и професора. У основне и средње школе иде 1.050.000 наше деце док 285.000 њих студира”, навела је Брнабићева.

   Патријарх српски Порфирије рекао је на Светосавској академији да је у времену девалвације непролазних вредности човеку вера потребнија него икада.

Патријарх је подсетио да је Свети Сава био непогрешиво уверен да је нешто трајно могуће оставити само вером, те је најпре утврдио цркву у свом народу, а затим је обликовао срца свог народа спасоносном вером.

“Кроз историју човечанства царства су долазила и пролазила али је само Христова црква достојанствено сведочила непотокупљивим идеалима”, рекао је патријарх на свечаности.

Говорећи о искушењима, приметио је да смо свакодневно запљускивани информацијама о томе да је човечанство преплављено кризама у свим сферама живота, као и да смо сведоци неразумним поделама које су рефлексија унутрашњих располућености о томе ко смо и шта покушавамо да будемо.

“Човек без аутентичног искуства Савине вере дошао би до језивог закључка да ништа нема смисла. У времену девалвације непролазних вредности човеку је вера потребнија него икада”, указао је Патријарх Порфирије.

Истакао је и да у вери човек резонује да за њега постоји план и смисао, те поручио да треба да се старамо о својим ближњима да се не бисмо изгубили у самоћи и утопили у егоизму.

“Искуство вере неутралише поделе и искључивости које су посебна пошаст савременог доба и која не мимоилазе ни наше биће. Гледајте вером у Христа. Вера је извор сваког блага”, поручио је патријарх.

Светосавској академији су присуствовали представници Скупштине и Владе Србије, Српске православне цркве, и других верских заједница, Војске Србије министарка просвете Црне Горе, ректори, професори, студенти и ђаци.

Савиндан славе и цркве и школе. Награду Министарства просвете која носи Савино име, примило је 34 ђака, студената и професора за постигнуте изузетне резултате у области образовања и васпитања, али и сузбијању ковида 19.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here