Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Чист ваздух, вода и храна су кључеви здравља, истакао је најбољи тенисер света Новак Ђоковић у поруци на Инстаграму, коју је илустровао сликом са протеста против планова компаније “Рио Тинто” да отвори рудник литијума у западној Србији.

   Новак Ђоковић је на Инстаграму послао поруку да је важно сачувати чист ваздух и воду.

“Чист ваздух, вода и храна су кључеви здравља. Без тога, свака реч о ‘здрављу’ је сувишна!”, објавио је Ђоковић у поруци коју је илустровао сликом са протеста, који су одржани широм Србије.

Поручио је и да је природа наша мајка и да треба да проводимо више времена у природи.

“Са њом и уз њу нам је живот богатији”, закључио је Ђоковић.

Након тога, објавио је и још једну фотографију уз додатак:

То су пренели и светски медији, међу њима и високо тиражни Гардијан, АФП и многи други светски медији су је преузели Ђоковићеве речи са фотографијама, на којима су хиљаде људи учесници протеста, уз цитат Новака.

Желим да се оградим од “позиције” и “опозиције”, увек сам се трудио да будем аполитичан

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић огласио се поново на Инстаграму и поручио да му смета што човек не може да истакне свој лични став и мишљење о основним елементима за живот и здравље, а да не буде “обележен” као левичар, десничар, опозиционар, демократа, напредњак, социјалиста…

Новак Ђоковић се поново огласио на свом профилу на Инстаграму, уверен, како је рекао, у огроман значај еколошких тема за све.

“С обзиром на актуелне грађанске протесте широм Србије који указују на неопходност озбиљног и конкретног приступа у вези са важним еколошким питањима одлучио сам да се јавно обратим, уверен у огроман значај ових тема за све нас”, написао је Ђоковић, који се и јуче огласио на тему заштите животне средине.

Свестан је, каже, да постоје и други захтеви који се чују на протесту, а који имају политичку конотацију.

“Желим да се оградим од ‘позиције’ и ‘опозиције’, политичких струја било које врсте. Увек сам се трудио да будем АПОЛИТИЧАН.

Упркос томе, како је додао, лично бира да изађе у јавност и каже шта мислим о одређеним темама за које сматра да су веома важне.

“Нисам се устручавао у прошлости да заузмем став и борим се за тенисере и спортисте којима је неопходан глас и помоћ од неких ‘звучнијих’ имена у нашем спорту. Иако ми се то често ‘обило о главу’ у контексту медија и осуде/критике, коју сам неправедно добијао и настављам да добијам и даље, нећу одустати да се борим за правду и истину”, поручио је Ђоковић.

Захвалан је што има свест о томе и труди се да се придржава правих животних вредности и начела за које сматра да су основа живота сваког појединца и здравог друштва.

“Чујем коментаре – што се један спортиста ‘меша тамо где му није место’, али ја сам човек пре него што сам спортиста или било шта друго. Као свако други”, напомиње Ђоковић.

У професионалном тенису да би достигао врхунски ниво резултата, и остао на том нивоу више година, додао је, неопходно је водити рачуна о здрављу у сваком смислу.

“Све што се дешава у животу спортисте – храна, одмор, тренинг, ваздух, вода, опоравак , начин размишљања, емотивно стање, карактерне особине, утиче директно на коначан спортски резултат. Кроз сопствено искуство увиђам колико је свест о себи и холистички приступ здрављу допринео на дуговечност моје каријере и резултате које бележим. Више од свега, та свест утицала је на позитивне промене у мом животу и начину на који живим и како се осећам у свом телу”, указао је Ђоковић.

С обзиром на досадашње лично искуство које има и одређено знање у области здравља које је стекао кроз каријеру и живот, истакао је Ђоковић, осећа да има право да подели своје мишљење о тој теми са људима.

“Квалитет ваздуха у Београду (а и широм Србије) је забрињавајуће лош, већ деценијама уназад. Квалитет воде и хране је исто упитан. То су основни елементи за здравље човека и екосистема. Ако радимо на томе да у нама влада оптимално стање здравља и здрава средина, онда ће се трансформисати и наш живот на боље. Када би искористили енергију коју трошимо на спорт, политику, друштво, музику, и остале ствари, у ЗДРАВЉЕ , где би нам био крај?”, закључио је Ђоковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here