Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић поручила је данас, у разговору са представницом ОЕБС-а за слободу медија Терезом Рибеиро, да ресорно министарство и Влада Србије посвећено раде на јачању интегритета новинарске професије и стварању окружења које погодује слободи изражавања и слободи медија.

Гојковић је изразила уверење да ће посета представнице ОЕБС-а за слободу медија допринети даљем унапређењу комуникације и сарадње.

Она је изразила захвалност на активном учешћу Мисије ОЕБС-а у изради стратешких и планских докумената у протеклом периоду, као што су Стратегија развоја система јавног информисања и Акциони план за спровођење Стратегије, као и на доприносу те мисије кроз учешће у раду Радне групе за праћење спровођења Акционог плана за примену медијске стратегије и Радне групе Владе Србије за безбедност и заштиту новинара.

Потпредседница Владе је нагласила да је Влада Србије, у циљу посвећеног, транспарентног рада на унапређењу окружења за безбедност новинара, 2020. године образовала Радну групу за безбедност и заштиту новинара и да су направљени добри и одлучни кораци.

Она је указала на то да је покренута СОС линија за пријављивање претњи и напада на новинаре, као и да је израђена Платформа за евиденцију напада и притисака на новинаре, истакавши да је посебно значајно опште обавезујуће упутство Тужилаштва за хитно поступање у решавању случајева напада на новинаре.

Гојковић је предочила да Министарство активно ради на спровођењу Медијске стратегије и Акционог плана и напоменула да ће, након завршетка изборног процеса, формирања парламента и владе, бити завршен рад на изменама и допунама Закона о јавном информисању, као и да је Радна група за израду овог закона формирана на инклузиван и транспарентан начин.

Рибеиро је навела да ОЕБС подржава напоре на спровођењу Медијске стратегије и Акционог плана и да очекује да се, након завршетка изборног процеса, ради пуним замахом како би се постигли очекивани резултати.

Она је нагласила да је питање безбедности новинара изузетно значајно за ОЕБС и да је неопходно да постоји пуна свест надлежних органа о важности овог аспекта заштите новинара, додавши да је важно да се све претње новинарима озбиљно разматрају, а да посебну пажњу треба обратити на оне претње које се упућују путем интернета.

Представница ОЕБС-а за слободу медија је напоменула да је ОЕБС покренуо пројекат о безбедности новинара, који ће бити промовисан у Бечу, како би се направио преглед стања како се спроводе препоруке са министарског састанка из 2018. године и да се пруже препоруке земљама чланицама, додавши да се очекује учешће Србије.

Гојковић и Рибеиро су разговарале и о значају транспарентности пројектног суфинансирања медија, као и отворености институција према медијима у контексту слободног приступа информацијама од јавног значаја.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here