Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Народна посланица и потпредседница ССП-а Мариника Тепић изјавила је данас да је власт “погазила” Скупштину увођењем ванредног стања мимо парламента. Лидер Двери Бошко Обрадовић каже да су грађанима дозлогрдила ограничења и да пандемијска крива у Србији зависи од изборног процеса. Народна посланица Санда Рашковић Ивић изјавила је да је струка “затворила Србију”, јер су каснили са реаговањем и то два месеца са припремом. Шеф посланичке групе ДС Зоран Ћирић рекао је да су посланици ДС доследни у одлуци да бојкотују седнице парламента.

Мариника Тепић је истакла да је увођење ванредног стања мимо парламента “државни удар”.

Тепић: Власт “погазила” Скупштину увођењем ванредног стања мимо парламента

Тепићева је новинарима у холу Скупштине казала да су председник Србије, премијерка и председница парламента “газећи Скупштину”, мимо ње увели ванредно стање.

Како каже, власт је увођењем ванредног стања имала намеру да “на легалан начин влада мимо закона” и да доносе одлуке мимо Скупштине, како би избегла контролу.

Могао се наћи начин да скупштина “ради”, каже Тепићева и додаје да донекле може и да разуме премијерку Ану Брнабић, која је пристала на све то, али не разуме Зорану Михајловић, Ивицу Дачића, па ни Небојшу Стефановића, што су пристајали и потписивали мере, које су, како тврди, доношене незаконито.

Наводи и да су Небојша Стефановић и Славица Ђукић Дејановић, док су били председници парламента поштовали Скупштину, за разлику од Маје Гојковић.

Истиче да су мере против коронавируса неопходне, али да је њима требало да се бави неко ко зна шта ради.

“Јер, ти стручни људи не би допустили утамничење пензионера, особа са посебним потребама, они не би дозволили да земљорадници не могу да одлазе на своје њиве и имања или пчелари, које би сигурно пустили да одлазе до својих кошница, а не да угрожавају цео биодиверзитет”, казала је.

Обрадовић: Зашто није уведена ванредна ситуација

Пандемијска крива у Србији зависи од изборног процеса, тврди лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић, који је, у изјави новинарима у Скупштини критиковао власт због увођења ванредног стања, здравствене стручњаке да су “прорежимски”, те економске мере Владе за помоћ компанијама.

Обрадовић: Зашто није уведена ванредна ситуација

Обрадовић тврди да се епидемија прво крила, СНС прикупио потписе за изборе, а сада, каже, “пада када треба на брзину да се одиграју избори”.

Наводи и да би да је он на власти, била уведена ванредна ситуација, а не ванредно стање, јер, тврди, нису били угрожени опстанак државе и народа.

А зашто није уведена ванредна ситуација, Обрадовић објашњава тврдњом да се хтело избећи да Кризним штабом руководи Небојша Стефановић, наводно конкурент председника Србије, јер штабом у ванредним ситуацијама руководи министар унутрашњих послова а не председник Републике.

Многе мере Владе назвао је нелогичним, а медицинска струка се, каже Обрадовић, показала као „режимска” и ради онако како налаже власт.

Он је критиковао и пакет економских мера, јер није селективан.

“Није сваки привредник подједнако изложен негативним последицама кризе, кључно је било направити разне зоне привредника и више помоћи онима који су више угрожени. Не могу сви на исти начин бити помогнути, исто важи и за грађане”, навео је Обрадовић. Поновио је тврдње да медицински радници наводно нису имали заштитну опрему, док су их имали чланови владајуће странке. Зато после ванредне ситуације треба да прибегнемо промени власти”, казао је Обрадовић.

Како каже, грађанима су дозлогрдила ограничења.

Подсетио је да је Савез за Србију најавио протест у 18.00 часова у четвртак ако, како каже, “ненормалне мере о полицијском часу од четвртка у 18.00 до понедељка у 5.00 сати не буду промењене”.

Упитан да ли ће учествовати на изборима када се поново одреди датум за одржавање, Обрадовић каже да ће се о томе договорити са остатком опозиције која чини Савез за Србију и додаје да ће са заједничким и уједињеним ставом изаћи пред јавност.

Одговарајаћи на питање у вези са вакцином, Обрадовић је казао да Покрет Двери није против вакцинације, али постављају питање којим вакцинама, ко гарантује исправност тих вакцина и да ли поставити питање да ли су вакцине стране или домаће представља кривично дело.

Рашковић Ивић: За време епидемије политика и струка су се повезале 

Народна посланица Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да није лепо критиковати своје колеге, здравствене раднике, али не може да не каже да су се за време епидемије коронавируса у Србији медицинска струка и политика повезале.

Санда Рашковић Ивић је новинарима у Скупштини казала да је у Вухану, у Кини, вирус експлодирао у децембру и да се знало шта се дешава, а да се код нас ништа није учинило да се припремимо.

Према њеним речима, ванредно стање је у Србији уведено у тренутку када смо имали 53 или 55 оболелих и тада је председник Александар Вучић рекао да нема могућности за одржавање Скупштине, а данас може.

“Зашто је струка толико под утиском политике, о томе ће се тек расправљати”, казала је Рашковић Ивићева.

Додаје да је струка “затворила Србију”, јер су каснили са реаговањем и то два месеца са припремом.

Данашња седница у Скупштини има за циљ, тврди Рашковићева, да се каже да је корона побеђена и да постоји демократски капацитет.

“Мислили су да ће окупити целу опозицију и тако рећи да је све у реду и да постоји демократски капацитет и да избори могу да се наставе и одраде до краја лета. Ми сматрамо да не можете бити у потпуној изолацији и одједном рећи да нема вируса и кренути у кампању”, казала је Рашковић Ивић.

Сматра и да се мора казнити “надрилекарство Жељка Митровића”, како је назвала то што је власник Пинка “озонизирао” своје запослене.

Алексић: Расправа о ванредном стању сада излишна

Народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да Народна странка неће учествовати у раду Скупштине на данашњој седници, јер је, каже, расправа о ванредном стању које је уведено пре месец и по дана сада бесмислена.

Како је рекао новинарима у Скупштини, очекује се да Скупштина само потврди оно што је рађено у претходних месец и по дана.

Скупштина није расправљала о увођењу ванредног стања из политичких мотива, каже Алексић, јер власт није желела контролу и на тај начин је, тврди, “жртвовала здравље људи и животе људи”.

Србија, сматра, није на време увела мере против епидемије вирусаом корона, а кад их је увела – одлучила се за најригорозније у Европи, а пре свега мисли на дужину полицијског часа.

Алексић каже и да је привреда у расулу, и да економске мере касне.

ДС: Посланици без прилике за расправу

Шеф посланичке групе ДС Зоран Ћирић рекао је  да су посланици ДС доследни у одлуци да бојкотују седнице парламента и навео да је заказивање данашње било потребно, али да нема прилике да се води права расправа о тачкама дневног реда.

Он је на конференцији за новинаре у скупштинском холу рекао да се од посланика само очекује да верификују 44 уредбе које је донела Влада, без прилике да се о томе разговара.

Сматра да је власт донела драстичне мере које нису адекватне и које су збуњивале грађане, да се са мерама заштите грађана каснило скоро 15 дана, као и да се више размишљало о изборима и сакупљању потписа.

“Није логично да Скупштина није могла да заседа пре два месеца, када смо имали 120 заражених, а данас када имамо 8.500 заражених заказујемо седницу само да бисмо верификовали мере, без могућности да их променимо”, рекао је Ћирић.

Каже да је све време трајала стална политичка кампања власти, да се избори најављују за крај јуна или почетак јула и да је очигледно да је и данашње заседање Скупштине у тој политичкој функцији.

Живковић о мерама, респираторима, помоћи, изборима…

 

 

 

 

 

 

 

Председник Нове странке Зоран Живковић сматра да су мере Владе у борби са епидемијом коронавируса уведене касно и да су погрешне.

На конференцији за новинаре у Дому Народне скупштине, Живковић је рекао да је у неколико недеља повећана смртност тамо где је држава директно одговорна, а то су старачки домови, да смо јуче имали скоро 250 заражених и да је питање колико ћемо их данас имати.

Рекао је да смо имали прилику и да видимо “бајку о респираторима” и поставио питање о томе колико смо их плаћали и колико их је заправо набављено.

Живковић је питао и да ли је Србија за помоћ коју је добила из Кине платила или је реч о хуманитарној помоћи, да ли смо од ЕУ добили милион или 95 и 100 милиона, као и да ли наша војска, полиција и комуналне службе нису способни да обаве дезинфекцију објеката и улица, па су зато морали да дођу Руси.

Кад је реч о изборима, казао је да о њима треба да се разговара након што Светска здравствена организација прогласи крај пандемије.

Радуловић: Ванредно стање уведено да би се одгодили избори

Лидер Доста је било Саша Радуловић је новинарима у Скупштини Србије рекао да данашња седница у Скупштини Србије има противуставни дневни ред, који покушава да на противуставан начин прикрије противуставно увођење ванредног стања.

Према његовим речима, нигде нема објашњења нити због чега је уведено ванредно стање, а није образложен ни начин на који су га увели.

“Према Уставу, председник, премијерка и председница парламента могу да прогласе ванредно стање ако је угрожена држава, а посланици физички нису у могућности да дођу до Народне скупштине”, рекао је Радуловић.

Како је навео, у образложењу нема ни речи ко је, и на основу чега, проценио да Скупштина не може да се састане, а да би били у ситуацији да Скупштина не може да се састане потребно је “да се пуца по улицама”, па да се тражи алтернативна локација.

Наводећи да је и даље на снази мера да не може да се састане више од две особе, Радуловић је упитао како је могуће да данас Скупштина може да се састане.

Критиковао је и мере забране кретања рекавши да нигде у свету није забрањено и да су људи могли да шетају, али да је власти био потребан страх да би се одгодили избори.

Такође критиковао је и то што је урађен ребаланс буџета истакавши да то не може Влада Србије да уради већ само Скупштина.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here