Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Током расправе у Скупштини Србије која ће данас да изабере два нова члана Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) више се говорило о раду тог тела којим су незадовољни и представници власти и представници опозиције и слободи медија, него о самим кандидатима. За нове чланове РЕМ-а изабрани су  проф. др Слободан Цвејић и Вишња Аранђеловић, новинар “Политике“.

Председник Одбора за културу и информисање Мирко Крлић упознао је посланике са поступком које је тај одбор сповео пре него што је листу кандидата упутио скупштини на расправу. Он је подсетио да су чланови РЕМ-а Ђорђе Возаревић и Горан Пековић поднели оставке и да се сада бирају два од предложена четири кандидата са којима су обављени разговори.

Посланик Странке модерне Србије Владимир Ђурић рекао је да је слобода медија пресудна за развој демократије, а РЕМ је, каже, тело које треба да обезбеди да медији изврше ту улогу и да правовремено и истинито информишу јавност. Он је оценио да у српском друштву врло мало има информисања и скоро све је, сматра, пропаганда. Ђурић је казао и да примену професионалних стандарда морају да спроводе и приватни медији који, како каже, такође имају обавезу према грађанима, јер је јавно информисање делатност од јавног интереса. “Поштовање закона важи за све медије без обзира на власништво”, рекао је Ђурић.

Ђурић је указао да су изборне кампање “адвертајзинг бизнис” “тежак” око 7,8 милиона евра, а највише новца одлази на телевизије са националном ферквенцијом. Према његовим речима, ту се додатно учвшћује спрега политике и медија што угрожава демократију и слободу медија. Ђурић је предложио да се учесницима избора омогући бесплатно оглашавање.

Посланица СДПС Наташа Михаиловић навела је да данашњим избором два члана РЕМ-а владајућа коалиција још једном показује спремност и решеност за унапређење изборних услова и да изађе у сусрет ономе што је била главна замерка – рад РЕМ-а и недостајући чланови. Она је подсетила да се данас бирају два нова члана након што су Возаревић и Пековић поднели оставке. “Да ли ће РЕМ боље радити зависи искључиво од чланова, на њима је да у потпуности поштују закон”, рекла је она. Михаиловић је додала да ће се у следећем сазиву мењати сет медијских закона, наводећи да је медијска стартефгија већ усвојена. И стратегија и медијски закони су, каже она, показатељи брзине медијских реформи.

Посланик Покрета социјалиста Ђорђе Комленски је говорио о Н1 телевизији и раду РЕМ-а у том случају. Комленски каже да је РЕМ ћутао на понашање СББ и рад “квази перкограничних телевизија, што је било у интересу те групације”, рекао је Комленски. Он је оценио да је РЕМ радио на штету грађана и националних телевизија које су регистроване у Србији.

“Н1 ТВ програм који преко СББ пласира грађанима не емитује нигде више осим у Србији. На силна посланичка питања и када се подвуче црта дошли смо до закључка да је Н1 регистрована у Луксембургу, да имају своје испоставе у Словенији, али не може да се утврди да ли је програм ишао до Словеније и назад, нити то може да утиче на правни статус и дефиницију емитовања и реемитовања”, рекао је Комленски. Комленски је рекао и да се боји да два нова члана неће побољшати рад РЕМ-а и да је потребно да се мења законска регулативе у вези са њиховим радом.

Посланик Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић приметио је да већ неколико месеци траје хајка и хистерија која је, каже, усмерена од једног дела опозиције која нема ни програм, ни политичке идеје. Милићевић сматра да тај опозициони блок жели да се врати осам година уназад и да се бави уређивачком политиком медија. “Ми као представници политичких странака треба да помогнемо раду независних тела да ојачају свој рад, а не да их гурамо у политички ринг. Наш посао је да подржимо РЕМ да ради по закону, а не да тумачимо законе онако како неком појединачно одговара”, рекао је Милићевић. Рекао је и да РЕМ нема обавезу да прати изборе у Србији, али ће по налогу Владе Србије, ОЕБС-а и ОДХИР-а пратити целу кампању. На критике европосланика да су забринути за демократију и слободу медија, Миилћевић поручује да нема разлога и да власт чини све да изборни услови буду што бољи.

Посланик Нове Србије – Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић указао је да радом РЕМ-а нису задовољни ни власт ни опозиција, али да то не говори да то тело ради независно и добро.

“РЕМ је био тело које је свесно или несвесно прихватило улогу да прима ударце и да буде симбол незадовољства медијслом сликом. Формално гледано јесу најоговорнији, међутим, мислим да су се они определили, да ли у договру са властима или не,.да се не месају у свој посао и најчешће нису радили ништа”, рекао је Вукадиновић. Такво понашање РЕМ-а, оценио је Вукадиновић, одговара властима, јер је њихов удео у медијима највећи.
Вукадиновић је подсетио да се улога РЕМ-а не тиче само јавних сервиса, већ свих емитера, и на локалном и на националном нивоу.

Писмо о намерама о обнављању железничког саобраћаја између Београда и Приштине, који је потписан у Минхену, представља споразум између две државе, изјавио је данас у Скупштини Србије председник Нове странке Зоран Живковић.

Живковић сматра да су на тај начин Александар Вучић и Марко Ђурић и формално признали независност Косова. Он је затражио од надлежних институција да се позабаве садржином тог споразума.

Живковић је такође упозорио на ситуацију да зграду МУП Србије не обезбеђују полицајци већ, како је рекао, “портири”, односно запослени приватне фирме. Он је истакао да је то још један начин да поједини људи блиски власти остваре велики профит, у овом случају бивша државна секретарка МУП, чија приватна фирма ради обезбеђење зграде МУП.

Говорећи о реконструкцији споменика Победник на Калемегдану, лидер Нове странке је рекао да је реконструкција споменика била потребна, али је поставио питање шта је то коштало чак 200.000 евра.

Он је  контра пример навео нови споменик краљу Александру у Нишу, који је својевремено коштао мање од 100.000 евра. Живковић је затражио од заменика градоначелника Београда Горана Весића и министра финансија Синише Малог да објасне трошкове реконструкције споменика Победник. Живковић је истакао и успех локалног одбора Нове странке у Зрењанину, чије је ангажовање довело до хапшења одговорних за чињеницу да грађани Зрењанина још немају адекватну воду за пиће.

Говорећи о предстојећим изборима, Живковић је поновио да његова странка још није донела одлуку о учешћу на њима, иако су ближи одлуци о изласку на изборе. И то не зато што су изборни услови добри, већ зато што је то начин да се победи ова власт, нагласио је он. Живковић је додао да људи из Шапца и Параћина, али и других градова у Србији имају право да изађу и на локалне изборе, како би актуелну власт победили и на локалу.

Слободан Цвејић и Вишња Аранђеловић нови чланови Савета РЕМ-а

Посланици Скупштине Србије од четири предложена, изабрали су два нова члана Савета Регулаторног тела за електронске медије – кандидата надлежлног одбора АПВ Слободана Цвејића, редовног професора Филозофског факултета у Београду и Вишњу Аранђеловић, новинарку “Политике”, на предлог Удружења новинара Србије.

Именовањем два нова члана  Савета РЕМ-а испуњен је договор власти и опозиције из завршне рунде разговора уз посредство Европског парламента.

Крајем прошле године Скупштина Србије изгласала је три нова члана Савета Регулаторног тела за електронске медије.

Избором нових чланова РЕМ-а састав Савета је комплетиран.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here