Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

На састанку председавајућег спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвида Макалистера и посланика Народне скупштине било је речи пре свега о европском путу Србије, преговорима Београда и Приштине и дијалогу власти и опозиције.

Дејвид Макалистер је на почетку састанка поновио подршку ЕУ путу Србије ка чланству у тој организацији и рекао да је дошао у Београд да се информише о актуелној ситуацији у земљи, али и у вези с напретком у спровођењу реформи.

Такође, честитао је Србији на недавно изграђеном ауто-путу “Милош Велики”.

Заменик шефа посланичког клуба СНС-а Владимир Орлић захвалио је на Макалистеровој подршци Србији и казао да се Србија и даље налази на реформском курсу.

Пренео је да ниво подршке чланству Србије у ЕУ у нашој земљи није промењен од његовог последњег боравка, али да би реакција ЕУ на одређене ствари могла да оснажи ту подршку.

С тим у вези Орлић је затражио већу динамику у отварању поглавља, оценивши да би то сигурно донело додатни оптимизам у наше друштво.

Такође је оценио да би јасно заузимање ЕУ, када је реч о дијалогу Београда и Приштине било добро, посебно када се ради о неспорним питањима попут недоследности Приштине у спровођењу Бриселског споразума и такси, за које постоји јасна осуда, те нема потребе за вештачким балансом, јер сви знају да је то основна препрека дијалогу.

О дијалогу власти и опозиције

Коментаришући дијалог власти и опозиције на ФПН-у Орлић је рекао да СНС има позитиван приступ том дијалогу, да је било прилике да се чују добри предлози невладиних организација.

Навео је да је до сада било три сусрета и да се очекују још два, да су напредњаци том процесу приступили са пажњом.

Потпредседник Скупштине Ђорђе Милићевић говорио је о дијалогу Београда и Приштине, те поновио да је Србија отворена за дијалог.

Опозиција је на саставку са Макалистером критиковала власт,па је тако Гордана Чомић (ДС) оценила да се идући извештај Европске комисије о напретку Србије неће разликовати од прошлог, наводећи да то каже са доста жаљења.

Чомић је казала да верује да је Макалистер упознат са тешкоћама у парламенту у последње три године, те да не мора да наводи доказе. Она је рекла да ће се о бојкоту избора више говорити у септембру, додала да је бојкота било и раније ид а је важно да се зна који је циљ бојкота или изласка на изборе.

Опозиција о бојкоту седница парламента

Санда Рашковић-Ивић из Народне странке критиковала је рад у Скупштини рекавши да она не функционише због чега се већи део одлучио на бојкот седница у пленуму.

Додала је да не постоје услови за фер изборе И да не верује да се они могу променити до одржавања избора у марту или априлу када би требало да се одрже.

Казала је да се Србија креће 200 на сат према једнопартијском систему и замолила Макалистера да не буде као Винстон Черчил који је помогао да се у Југославији увезе комунизам.

Посланик ЛДП-а Ненад Милић казао је да је Скупштина једна од институција са најмањим угледом, али не због расправа и свађа посланика, већ због тога што се одлуке не доносе ту већ у странкама.

Упозорио је Макалистера да су грађани који се за ЕУ постали скептични, јер, верују да је немогуће да ЕУ не види шта се дешава унутар земље и да не реагује, као и да су данас за ЕУ бивши гласачи СРС.

Већи део опозиције је, рекао је Милић, антиевропски орјентисан, а рекао је и да је ситуација данас у земљи таква да могу да се догоде проблеми, јер, како је објаснио, власт има подршку, али истовремено постоји и велики одијум према њима.

Елвира Ковач из Савеза војвођанских Мађара подвукла је значајн уласка Србије у ЕУ за све мањине, а тако и мађарске.

Говорећи о раду у парламенту оценила је да се ситуација променила и да је, када је разговарано о предлогу Закона о финансирању АП Војводине, разматран и предлог опозиције.

Рекла је да је добро што коначно имамо редовне, а не ванредне изборе.

Татјана Мацура Странка модерне Србије указала је на значај напретка Србије ка ЕУ, на решавање кризе са Косовом, која се одлаже, и због чега највише трпе грађани на КиМ.

Говорећи о бојкоту рада парламента, подсетила је да се њена странка најпре солидарисала са опозицијом, јер је био договор да се током бојкота прикаже како треба да изгледа рад у парламенту.

“У том периоду је опозиција најавила одржавање паралелног парламента, где је требало разговарати о законима који су на дневном реду у парламенту, али на моју жалост нисмо успели да спроведемо шта смо испланирали и странка је одлучика да прекине са бојкотом и настави учешће у парламенту”, објаснила је Мацура.

Пожалила се на однос посланика владајуће већине, који је окарактерисала као више него некоректан, али је рекла да постоји простор да се ово питање реши.

Рекла је да не види, као други, да не постоји могућност да се упристоји рад у Скупштини.

Додала је да жали што су колеге из опозиције тражиле изговор да се искључе из дијалога са власти, тврдећи да се ради о притиску лидера.

Подсетила је да истраживања показују да су грађани за постизање решења, како би сви учествовали на изборима.

Мацура је навела да СМС још није донела одлуку о учешћу на изборима, али да јој се чини да ће они ипак учествовати на њима.

“Парламент кључно место за дебату”

Макалистер је поручио посланицима да је у демократији парламент кључно место за политичку дебату, због чега је важно усресредити се унапређењу услова рада.

Често сам долазио у Србију и увек сам говорио да је то прелепа земља.

“Једна земља, један парламент, једна нација са много различитих ставова. Истина је увек негде у средини и зависи од дефиниције.

На грађанима Србије и политике је да одлуче којим путем желе да напредује земља. Ускоро ћете срећом имати изборе и грађани моћи да одлуче”; поручио је Макалистер.

Поздравио је напоре за решавање проблема у оквиру округлих столова између власти и опозиције и додао да зна колико је тешко, али да је то једини пут за напредовање.

Констатовао је да постоји недостатак консензуса о кључним стварима у скупштини.

“Долазим из парламентарне демократије у којој постоје исто разлике између власти и опозиције. Пожелео бих да постоји у Србији концензус о кључним реформама за напредак земље”, навео је Макалистер.

Макалистер је рекао да ускоро двојица његових колега Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн долазе у посету Србији са циљем да саслушају све о актуелној ситуацији.

“Ради се о двојици одличних познавалаца ваше земље и региона. Састаће се са представницима свих партија, а циљ посете је да прво све саслушају и виде да ли постоји жеља свих страна да прихвате помоћ Европског парламента и ЕУ у преношењу своје праксе”, објаснио је Макалистер.

Додао је да је на Србији да одлучи хоће ли да је ЕУ подржи.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here