1. 06. 2021.

Српском народу на Косову и Метохији није до замрзнутог конфликта, они живе неупоредивно теже од људи у остатку Србије и желе да преговори постоје, рекао је председник Александар Вучић, који је на посебној седници Народне скупштине представио извештај о дијалогу Београда и Приштине. Посланици након полемике усвојили извештаје председника Вучића о КиМ.

Посланици Скупштине Србије усвојили су извештаје о раду Канцеларије за Косово и Метохију у периоду од маја 2019. године до јуна ове године, као и Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини од маја 2019. до 15. јуна ове године. Извештаје је поднео председник Србије Александар Вучић.

Вучић: Нећу потписати признање, али ситуација није идеална

Нисам дезертер, нећу да побегнем нити потпишем признање, то ће учинити неко после мене, али народ не можемо да обмањујемо причама како је ситуација идеална, рекао је председник Александар Вучић на седници парламента.

Вучић је позвао посланике на борбу и јединство, као и на разумевање реалне ситуације поводом Косова и Метохије, наводећи да само тако могу да се одмере противници и њихови захтеви као и наша енергија и снага који би довели до победе.

“Победа је мир, стабилност, безбедност и очување наших националних и државних интереса”, поручио је Вучић.

Указао је да је важно разумети чињенице око КиМ.

“Можемо себе да обмањујемо да нам припада 50 одсто имовине. Ми до тога можемо да дођемо само силом, нека вас лаже неко други”, рекао је Вучић.

Подсетио је да је о Косову често разговарао и са покојним патријархом Иринејем који је рекао да разуме позицију Србије, иако не може да прихвати да било које парче КиМ не буде наше.

Дачић: Пуна подршка настојањима у борби за државно јединство

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да зна да председник Србије Александар Вучић неће попустити и да никада неће признати косовску независност, али да ће, како каже, све урадити да сачува мир и животе људи и постигне компромисно решење о КиМ.

Дачић је на седници парламента у име СПС и ЈС пренео пуну подршку настојањима и борби за државно јединство и заштиту националних и државних интереса истичући да само стабилна и јединствена Србија може бити јака.

Лидер СПС-а је казао да постоје теме око којих политичке странке могу да се разликују, али да не могу око КиМ и да је зато, како каже, од непроцењиве важности што се одржава седница парламента и што на њој говори председник Вучић.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here