Mesto za reklamu

19.02.2020.

За судије Уставног суда БиХ може бити биран само држављанин БиХ са правом гласа који је истакнути правник високог моралног реномеа, пише у Предлогу закона о престанку мандата страних и избору домаћих судија у Уставни суд БиХ, који ће парламенту БиХ упутити парламентарци из Српске.

У Предлогу закона наведено је да тројици судија које је изабрао председник Европског суда за људска права престаје мандат окончањем процедуре избора троје домаћих судија.

„Судије које је изабрао председник Европског суда за људска права остају на дужности до окончања процедуре избора домаћих судија“, наводи се у законском решењу, пренoси РТ РС.

Предлогом закона је предвиђено да ће избор домаћих судија које ће заменити стране бити обављен тако што једног бира Народна скупштина Републике Српске, а двоје судија Представнички дом Парламента Федерације БиХ, пише Еуроблиц.

У образложењу Предлога закона наведено је да су уставни основ за његово усвајање одредаба Устава БиХ у којима је наведено да би троје судија које је изабрао председник Европског суда за људска права након више од пет година требало бирати на другачији начин.

„Парламентарна скупштина БиХ ни након 15 година није усвојила закон којим ће на другачији начин бити прописан избор троје судија од протека тог рока, па је стога било потребно донети овај закон. Процесна надлежност Парламентарне скупштине БиХ је утврђена у Уставу БиХ“, стоји у оразложењу.

Када је реч о разлозима за доношење закона, предлагачи сматрају да је неуобичајено у компаративној уставности да највиши суд једне земље има судије стране држављане и да је окончање те праксе нужно са становишта државног суверенитета и демократских начела.

“Као самостални и независни орган, Уставни суд БиХ би требало да представља институцију у којој је државни суверенитет БиХ највише дошао до изражаја. С циљем додатног јачања самосталности и независности Уставног суда, као и савесног, непристрасног и професионалног рада судија, један од разлога има за циљ да се у Уставном суду БиХ стране судије замене домаћим како би јачале домаће институције, а што је обавеза БиХ у процесу европских интеграција”, наводи се у Предлогу, пренео је Танјуг.

Скупштина РС је пре два дана расправљала о кризи у БиХ насталој после спорних одлука Уставног суда БиХ. Додик је казао и да је Народна скупштина Републике Српске „кључно место свих одлука” и да само она може да говори у име народа.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here