Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Једна од три особе заражене корона вирусом имаће барем један симптом дуготрајног ковида и то три до шест месеци након заражавања, показује нова студија Универзитета Оксфорд и британског Националног института за истраживање здравља (НИХР) – пренели су нам наши стручњаци са тог престижног универзитета.

 

Истраживачи су сада констатовали размере проблема након проучавања више од 270.000 људи који су се опоравили од корона вируса.

Утврдили су да је 37 одсто пацијената имало барем један продужени симптом ковида дијагностификован три до шест месеци након инфекције.

Најчешћи симптоми били су проблеми са дисањем, абдоминални симптоми, умор, бол и анксиозност или депресија.

“Резултати студије потврђују да значајан проценат људи, свих доби, може бити погођен низом симптома и потешкоћа у шест месеци након инфекције ковидом-19”, изјавио је доктор Мак Такет, академски клинички сарадник НИХР-а.

Озбиљност инфекције, старост и пол утицали су на вероватноћу јављања продужених симптома ковида, према подацима америчке мреже за електронске здравствене податке ТриНетX.

Продужени симптоми ковида били су чешћи код оних који су били на болничком лечењу, и такође нешто учесталији код жена, показала је студија објављена у научном часопису  “ПЛОС Медицине”.

Различити фактори су, такође, утицали на то који ће од симптома људи највероватније доживети.

На пример, старији људи и мушкарци имали су више потешкоћа у дисању и когнитивних проблема, док су млади људи и жене имали више главобоље, абдоминалне симптоме и анксиозности или депресије.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here