Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Имунолог проф. др Душан Попадић, шеф Катедре за имунологију Медицинског факултета у Београду, сматра да је број новозаражених и код нас потцењен и да ће због тога коронавирус избећи само они који живе изоловано у неким мањим срединама и не долазе много у контакт са другим људима.

“Још увек верујем да ти бројеви новозаражених који се региструју потцењују број стварно заражених. Мислим да је број заражених још увек већи али дефинитивно је ипак мање него што је било пре три недеље”, истиче професор Попадић.

Додаје да се не понашају сви људи исто, не тестирају се увек сви који можда и буду заражени и то пролази без симптома.

“Можда су људи и били у контакту са вирусом али и не знају. Мислим да ће око 95 посто популације имати контакт са вирусом”, каже имунолог Душан Попадић.

Наглашава да имамо одређени степен колективног имунитета, а да ли је довољан да нас заштити зависи каква нам претња буде дошла у перспективи.

“Ми у свету већ имамо преко 50 одсто вакцинисаног становништва. Када се томе дода и број оних који су преболели, а не знамо тачно колики је број таквих особа, јер је у већем делу света број заражених који се приказује мањи од стварног броја новозаражених – врло вероватно ћемо имати ситуацију да ће до маја скоро 80 посто глобалне популације доћи у контакт са вирусом и то оставља много мање места за нови талас пандемије”, истиче професор Попадић.

Коментаришући ситуације да неко оболи од ковида и два пута Попадић истиче да то више говори о вирусу него о нашем имунитету.

“Ова последња варијанта, која је сада доминантна у Западној Европи и још неким другим деловима света, је таква да је просто број инфективних честица вируса, на који ми наилазимо у окружењу, превелики и пробија имунитет, како након прележане инфекције тако и пост вакцинални”, објашњава професор.

Додаје да свако треба да се имунизује и да не чека да се заражава.

“Када причамо о старијим особама имамо две категорије старијих особа. Једни су између 60 и 75 година и ту је проценат имунизације највиши. После 75 година тај проценат је значајно нижи. Негде око две трећине суграђана старијих од 75 година је имунизовано, док је више од четири петине оних који су од 60 до 75 година имунизовани”, наглашава Душан Попадић.

Поручује да не може доћи до слабљења имунитета због учесталих вакцинација.

“Велики број становништва не носи маске последњих десет месеци. Тај неки циљ за пожељан број људи који носе маске износи 85 посто и код нас није досегнут. Код нас се рачуна да око 30 посто популације носи маску”, каже имунолог професор Душан Попадић.

Наш закључак је да је тешко објаснити зашто се прикрива истина о енормној заражености људи и да бисмо с колико толико заштитили придржавајмо се заштитних мера од ковида, које се нажалост не контролишу на очекивани начин и наравно вакцинишите се, јер о предности у којој су они који су на тај начин заштићени, сведочили су велика имена светске медицине.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here