Mesto za reklamu
  1. 08. 2021.

Чак и кад примите вакцину, потребно је  време да ваш организам изгради имунолошки одговор који ће вас заштитити, па због тога лекари позивају људе да се придржавају превентивних мера чак и након вакцинације.

Већина вакцина против коронавируса дају се у две дозе, обично у размаку од три до четири недјеље, како би се повећао ниво антитела и повећала ваша заштита. Читав поступак обично траје око 28 дана и завршава се убрзо након што примите другу дозу.

Дакле, требали бисте да будете у потпуности заштићени од ковида-19 у року од отприлике месец дана.

“Када добијете вакцину, обично постоји временски размак између примања вакцина и заштите од вируса. То је време које је потребно вашем имунолошком систему да одговори на нови антиген и развије меморију”, рекао је Ониема Огбуагу, доктор за заразне болести са “Yале Сцхоол оф Медицине” који је водио истраживање Фајзерове вакцине, преноси Хуфф Пост.

Уколико прескочите једну дозу вакцине нећете бити у целости заштићени и можете да се заразите. Уз то, различити фактори утичу на то колико брзо имунолошки систем особе реагује на вакцину.

Ото Јанг, професор медицине на оделењу заразних болести и микробиологије, имунологије и молекуларне генетике, истиче да је старост један од тих фактора.

Здравствена стања која угрожавају имунолошки систем, попут ХИВ-а, такође могу да утичу на то колико брзо и ефикасно тијело особе гради имунитет након вакцинације.

Професор Јанг истиче да је кључно да се довољно људи вакцинише против ковида-19 како би били имуни на вирус. Али, док се то све не постигне, потребно је и даље придржавати се прописаних епидемиолошких мера.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here