Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

У питању је разговор о несталима и спремност да се отворе сви архиви, па је представник Приштине већ добио критике због прихватања тог предлога, јер кажу да је тај чин раван признању да је Космет покрајина Србије

Бисљими: Договорено отварање свих архива у трагању за несталима

Главни преговарач Приштине у дијалогу са Београдом Бесник Бисљими изјавио је да је током последњег састанка у оквиру дијалога у Бриселу начињен помак и да је договорено отварање “свих архива” у расветљавању судбине несталих особа на Косову и Метохији.

Бисљими је рекао да се Београд сложио са отварањем свих архива, укључујући и војне и архиве које се односе на ОВК.

Навео је да је на трилатералном састанку објављено да је са локација у Кижеваку Институт за судску медицину у Београду успео да идентификује имена седам пронађених особа, док постоје подаци да су две особе идентификоване у месту Боге, на КиМ.

Бисљими је додао да се на билатералном састанку са Лајчаком расправљало о енергетским питањима, и да је речено да је мандат ЕУ, поред посредовања у проналажењу прихватљивог решења између Београда и Приштине, и спровођење до сада постигнутих споразума.

“Питање које се углавном решавало је лиценцирање оператера ‘Електросевер’. На састанку на којем се расправљало о регистарским таблицама навели смо да рок истиче у септембру 2021. године и не видимо разлог за продужење споразума. Употреба таблица КС почела је договором из 2011. године, а током имплементације стране су одступиле и хтеле су да то наметну као трајни споразум”, рекао је Бисљими, преносе приштински медији.

О посетама званичника, односно неодобравању посета Петковићу, Бисљими је поновио да је “доследно прекорачио најављене агенде и користио провокативни језик”.

Кљинаку: Отварање архива – признање да је КиМ покрајина Србије

Вршилац дужности председника Организације ветерана тзв. Ослободилачке војске Косова Фатон Кљинаку оценио је данас да је то што је током последње рунде техничких разговора у Бриселу између Београда и Приштине договорено отварање архива те организације исто као да се влада у Приштини сагласила да је Косово покрајина Србије.

Он је на свом Фејсбук наологу навео да су архиве ОВК отворене јер у њима, како тврди, “нема ништа што треба да се сакрије”.

“Ако је тачно да је потпредседник косовске владе Бесник Бисљими договорио са Србијом да отвори архиве ОВК, то је исто као и да се сагласио да је Косово покрајина Србије”, написао је Кљинаку.

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Петар Петковић саопштио је након разговора у Бриселу да је приштинска страна показала апсолутну неспремност за дијалог и преговоре о кључним проблемима, али је као важно истакао то што је направљен помак када је реч о несталима и што је Приштина коначно признала постојање архива ОВК и пристала на њихово отварање.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here