Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Руски Фонд за директне инвестиције и Институт за вирусологију, вакцине и серуме Торлак саопштили су да су постигли договор о производњи вакцине “спутњик В” против коронвируса која би могла да почне до маја у постројењима Торлака.

Србија ће, додаје се, постати прва земља у југоисточној Европи која ће производити вакцину “спутњик”. Та вакцина могла би да се извози касније у друге земље региона, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Спутњик В.

Директор РДИФ-а Кирил Димитријев изразио је тим поводом захвалност Влади Србије наконстантној подршци и поверењу у вакцину “спутњик”.

“Србија је међу првим земљама у свету које су одобриле ‘спутњик’ и користе ту вакцину ради заштите становништва од коронaвируса. Производња руске вакцине у Торлаку обезбедиће лакшу логистику и помоћи да се убрза програм вакцинације у земљи”, рекао је Димитријев.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић захвалио је председнику Русије Владимиру Путину, руској влади и РДИФ-у на подршци у очувању здравља и живота грађана Србије, наводи се у саопштењу.

Рекао је да ће производња вакцине “спутњик” у Институту Торлак јачати капацитете наше земље у борби против пандемије коронавируса и отворити нове перспективе за дистрибуцију ове вакцине у региону југоисточне Европе.

“Трансфер технологија за производњу вакцине ‘спутњик В’ из Русије у Србију допринеће обнављању суверенитета наше земље на пољу производње вакцине која ће бити важан ресурс сваке земље у будућности”, рекао је Поповић.

Први контингент вакцине “спутњик” у Србију је стигао 30. децембра, а вакцинација овим цепивом почела је 6. јануара.

“Спутњик” је до сада регистрован у 56 земаља света. Вакцина је, према подацима објављеним у часопису Лансет, ефикасна 91,6 одсто. Заснована је на хуманом аденовирусу и даје се у две дозе.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here