Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Делегација руских стручњака, која је стигла јутрос у Србију, проценила је да за прву фазу производње вакцине “Спутњик В” у Србији постоје технолошки услови.

Министар без портфеља у Влади Републике Србије, задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић је, након састанка српске и руске делегације у Палати Србија, рекао да прва фаза производње вакцине подразумева транспорт супстанце која је неопходна за производњу вакцине, пуњење, паковање и дистрибуцију.

Та фаза, по проценама руских стручњака, трајала би између два до три месеца, а за пун циклус производње требало би између девет до десет месеци, објаснио је Поповић,

Према његовим речима, Србија би на тај начин била прва земља у Европи која би производила вакцину, при чему је већ седам европских земаља, у које спада Немачка, Аустрија, Мађарска, изразило жељу да и оне хитно отпочну производњу.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да се испитивањем могућности производње вакцине у Србији отвара нова фаза сарадње двеју земаља.

Наш циљ је да имамо пријатеље и сарадњу у циљу који сада уједињава све, а то је борба против пандемије коронавируса, нагласио је он.

Директорка београдског Института Торлак Вера Стоиљковић подсетила је на то да је делегација тог института пре две недеље била у посети фабрици за производњу вакцине “Спутњик В” у Владимирској области у Русији.

Технологија коју смо видели у фабрици нам је позната. Торлак поседује технологију и има стручњаке који су спремни да одговоре овом задатку производње вакцине, те се надамо да ће колеге из Русије то моћи и да виде, закључила је Стоиљковић.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here