Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

На редовној конференцији за новинаре у Влади Србије саопштено је да је у Републици Србији данас до 15 часова регистровано укупно 249 потврђених случајева COVID 19.

Епидемиолог др Предраг Kон, који је члан Kризног штаба за сузбијање заразне болести COVID 19, рекао је да су од јучерашњег последњег извештаја тестирани узорци 61 особе, од којих je 27 позитивнo на коронавирус, а њих 19 је хоспитализовано и стабилног су општег стања, док остали имају лакшу клиничку слику и налазе се у кућним условима.

У Србији је, како је истакао, хоспитализовано укупно 125 особа због присуства коронавируса, на респиратору је 16 оболелих, од тога двоје у КЦ Војводина у Новом Саду, четворо у КЦ Ниш, двоје у КЦ Крагујевац, а осморо на Инфективној клиници у Београду.

Он је навео да су експерти за борбу против коронавируса који су стигли из Кине данас пре подне били на Војномедицинској академији.

Према његовим речима, они ће у 17 часова, у Палати Србија, бити на састанку кризних штабова, где ће, вероватно, саопштити своја досадашња запажања.

Kинески стручњаци нису дали процену да ће, уколико се придржава свих мера, Србија изаћи из кризе за 29 дана, већ су искуства упоређивали са једном кинеском провинцијом сличном нашој земљи, где су за то време успели да реше ситуацију у вези са заразом, објаснио је Кон.

Он је, међутим, упозорио на то да је свака ситуација посебна без обзира на то што се може упоређивати.

   Кон је поручио да је најважније да изолација функционише, али да су стручањаци из Кине указали на то да изолација лаких случајева код куће доводи до преношења вируса и да се снажно залажу за то да они буду чвршће изоловани.

Према његовој оцени, вероватно се никад неће постићи сагласност о томе да ли причешће може да буде начин преношења инфекције због његовог великог значаја у хришћанству, али да ће сваки епидемиолог на то питање рећи да је то ризик.

Заменица директора Института за јавно здравље “Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да код нас постоје различити прогностички модели и много тога нам иде у прилог у односу на Кину – мања густина насељености и топлије време, али је додала да оно што нам не иде у прилог јесте дисциплина у односу на кинески народ.

Кисић Тепавчевић је рекла да вирус може да се појави у било ком колективу или породици и да је важно да се свугде примењују исте мере, нагласивши да су здравствени радници јако битни, да су здравствене установе стуб наше одбране и да не смемо да дозволимо да се вирус прошири и у тим установама.

Истовремено, докторка је навела да је просечна старост људи код којих је у Србији потврђен коронавирус приближно 50 година, при чему су две трећине мушкарци.

Заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије Ивана Милошевић саопштила је да је троје пацијената који су лечени у овој здравственој установи излечено.

Према њеним речима, они су након лечења на Клиници за инфективне и тропске болести пребачени у болницу ”Драгиша Мишовић”, када се та установа укључила у читав процес.

То су болесници који су отпуштени после два негативна ПЦР-а, али и поред тога, уз савет да се настави кућна изолација 15 дана, прецизирала је Милошевић и додала да је било вести о томе да су отпуштени излечени пацијенти и из КЦ у Нишу и Новом Саду, што није могла поуздано да потврди.

Она је, говорећи о старосној структури пацијанта који су на респиратору, пренела да је слика шаренолика и да најмлађи пацијент има 35, а најстарији 80 година, да су стабилно, али да њихово стање увек може да изненади лекаре.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here