Mesto za reklamu

23.11.2018.

Mинистaрство омладине и спорта Владе Републике Србије саопштило је да су наша земља, Грчка, Бугарска и Румунија потврдиле заједничку кандидатуру за организацију Европског првенства у фудбалу 2028. и Светског првенства у фудбалу 2030. године.

Ова инцијатива званично је потврђена синоћ, на састанку министара омладине и спорта Србије Вање Удовичића, Бугарске Красена Кралева, Румуније Константина Богдана Матеиа и заменика министра културе и спорта Грчке Јоргоса Василеиадиса.

У обраћању представницима медија, званичници су истакли да је ова иницијатива потврда изузетно развијених и садржајних односа њихових држава и да представља позитиван изазов који ће допринети регионалном на напретку свим пољима ангажмана.

Такође, они су оценили да ће иницијатива веома позитивно одразити на даљи развој и популаризацију фудбала и спорта у њиховим срединама, те да ће евентуално доношење одлуке да се једно од ових првенстава одржи у споменутим земљама Балкана вишеструко позитивно утицати на друге важне области попут инфраструктуре, туризма, економије, културе и технолошког развоја земаља кандидата.

Удовичић је тим поводом исказао захвалност министрима Грчке, Бугарске и Румуније на отворености и спремности да се заједно посвете реализацији овог амбициозног циља.

Чињеница да се састајемо овако брзо после изношења ове идеје на недавном састанку квадрилатерале у Варни јесте потврда заинтересованости да се што пре посветимо разматрању наредних активности, које организација манифестације без преседана по својој важности, реномеу и величини на овим просторима подразумева, рекао је он.

Србија, како је подвукао, у овај пројекат улази поносна на сарадњу, пријатељство, историјске везе, културу, спортску традицију и успехе са жељом да на Европској и светској позорници афирмишемо наше државе и регион у смислу највиших вредности спорта и способности да приредимо домаћинство овим еминентним такмичењима.

Сигурни смо да ће ова иницијатива створити још мостова пријатељства и сарадње између наших народа, и да ћемо се заједно радовати од 2024. године – када се буде доносила одлука о овом пројекту, закључио је Удовичић.

Уз разматрање организације Европског и Светског првенства у фудбалу, министри су истакли да би овај модел сарадње у будућности могао бити примењен и на друге манифестације из области спорта и пројекте посвећене омладини њихових земаља.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here