Mesto za reklamu
  1. 0 02. 2020.

Након четворомесечних преговора коначно је постигнут Коалициони споразум између Самоопредељења (ЛВВ) и Демократског савеза Косова (ЛДК), саопштили су на заједничкој конференцији за штампу лидери ових странака Аљбин Курти и Иса Мустафа.

„Данас смо се састали са председавајућим ЛДК, професором Исом Мустафом и договорили се да се сутра на седници састанемо како бисмо изабрали ново управљачко тело. Споразум смо већ потписали и договорили смо све, укључујући и поделу одговорности у новој влади којом ћемо заједно управљати“, поручио је лидер ЛВВ, Аљбин Курти.

Курти је уједно потврдио јучерашње наводе косовских медија да ће нова влада ипак имати 15 министарстава, два потпредседника владе и 33 заменика министара.

„Постигли смо договор. Верујем да је то добар посао, у интересу су промене које нужно морају да се десе у нашој земљи. Истражили смо све алтернативе и опције. Оно што желимо у новој будућности је да ова влада буде успешна и да испуни њихова очекивања“, рекао је Мустафа.

Како су претходно пренели косовски медији, данас се очекује да ЛДК и Самоопредељење на својим страначким органима потврде постигнут договор о заједничкој коалицијиј и формирању новог сазива Владе.

Газета Еxпресс је овог јутра писала да две странке воде „интензивну комуникацију поводом израде документа споразума, те да је састанак Главног одбора ЛДК заказан за 13 часова.

За понедељак је заказана седница косовске скупштине на којој би требало да се изгласа нова косовска влада, док су размирице око места председавајућег скупштине које су кочиле преговоре ЛДК и ЛВВ, како је још јуче наговестио представник Самоопредељења, Агим Бахтири, коначно превазиђене те ће се тренутни председник скупштине Косова, повући са овог места. Према сазнањима косовских медија, њега ће заменити кандидаткиња ЛДК, Вјоса Османи.

Подсетимо, на конститутивној седници Скупштине Косова, одржаној крајем децембра, за председавајућег Скупштине Косова, уместо, иако је ЛДК очекивао њиховог кандидата, Аљбин Курти предложио је потпредседника своје странке, Глаука Коњуфцу.

Тада је ЛДК оптужио ЛВВ да су начинили једностран потез чије поништавање су тражили као услов за постизање коалиционог договора. ЛДК је од ЛВВ очекивао да Коњуфца поднесе оставку на место председавајућег, како би њихов кандидат био изабран на ову позицију. С друге стране, као компромис предлажу да након што почетком 2021. за председника Косова буде одабран кандидат ЛДК, место председавајућег скупштине „врате“ ЛВВ.

Позиције ће бити једнако распоређене између коалиционих партнера, па ће сваки водити по 6 министарстава, министарство спољних послова припашће Глауку Коњуфци, док ће преостала 3 водити представници невећинских заједница.

У том случају српској заједници, тачније Српској листи, требало би да припадну два министарства, а расподела министарстава биће тема о којој ће представници Српске листе разговарати на данашњем састанку у Београду са премијерком Србије, Аном Брнабић и директором Канцеларије за КиМ, Марком Ђурићем, потврдио је овог јутра за РТС потпредседник ове странке и посланик у косовском парламенту, Игор Симић.

Он је уједно поновио да Српска листа „неће бити кочничар“ када је реч о формирању нових приштинских институција али и да ће захтевати укидање такси.

За изгласавање владе Самоопредељењу и ЛДК је потребна подршка још бар четири посланика, како би у понедељак на гласању укупно имали 61, па се, како преносе косовски медији, очекује да се током гласања заврше договори са представницима мањинских партија у парламенту.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here