1. 12. 2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће у Србији за мање од четири године бити изграђен цео Моравски коридор, ауто-пут Појате – Прељина, који ће ићи кроз “срце Србије”. Kомерцијални уговор о изградњи Моравског коридора, једне од најзначајнијих саобраћајница, која ће повезати централну Србију, југ и запад, и коридоре 10 и 11, потписан је јутрос у Председништву Србије.

Уговор су потписали министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић и представници компаније “Бехтел Енка УК Лимитед” Мајкл Вилкинсон и Мехмет Тара.

Председник Вучић је, након потписивања комерцијалног уговора за изградњу Моравског коридора, честитао Министарству грађевинарства и Влади Србије, као и компанији Бехтел Енка и истакао да су људи сањали о том ауто-путу деценијама и да се сада то остварује.

“Пре свега честитам грађанима Србије, посебно људима који живе у Mоравичком, Рашком и Расинском округу. Добијају нови живот, јер ауто-пут значи бољи живот. Уговор је потписан и креће одмах да се ради. Моравски коридор повезује Чачак, Мрчајевце, Адране, Kраљево, Врњачку бању, Трстеник, Стопању, Kрушевац, Ћићевац и Појате”, нагласио је председник Вучић и додао да ће Моравски коридор спојити два паневропска коридора 10 и 11. Нагласио је да ће то бити први дигитални ауто-пут, као и да ће бити најшири ауто-пут у Србији, пошто ће бити шири за укупно 1,6 метара.

“Много сам срећан, ово је за нас огромна вест, спајамо запад централне Србије са истоком централне Србије. Kада ово урадите чека вас и други посао, већ имамо неке идеје”, поручио је председник Вучић и додао да је то добар уговор и велика ствар за Србију.

Председник је захвалио и амбасади Велике Британије и америчкој Ексим банци, као и Турској на великој посвећености и додао да ће већ “пре краја године бити исплаћено из буџета 150 милиона за тај пројекат”. Председник је истакао да је компанија Бехтел позната по изванредној ефикасности, као и да ћемо видети и како ради турска компанија Енка.

Потпредседник и генерални директор за инфрастрктуру Бехтела за регион Европе Мајкл Вилкинсон је рекао да је веома срећан што је у Београду поводом потписивања уговора, да је то њихов први пројекат у Србији, за који су се припремали две године и да данас почиње реализација. Додао је да имају одличну сарадњу са Владом Србије и захвалио се председнику Вучићу и министарки Михајловић на подршци.

Потписивању уговора претходио је састанак председника Вучића са представницима компаније “Бехтел Енка”, стратешког партнера за овај пројекат, којег је Влада Србије изабрала на основу јавног позива.

Министарка Зорана Михајловић саопштила је да ће ауто-пут испуњавати највише стандарде како у грађевинарству, тако и у телекомуникацијама и безбедности саобраћаја.

Моравски коридор, односно ауто-пут Појате–Прељина, биће дуг 112,3 километра. Током градње регулисаће се водотоци Мораве којима пролази, а коридор ће дати нову шансу великом броју индустријских зона планираних дуж њега. Моравски коридор повезаће Чачак, Мрчајевце, Адране, Краљево, Врњачку бању, Трстеник, Стопању, Крушевац, Ћићевац и Појате. Очекује се да ће до новембра 2021. бити завршен део ауто-пута до Кошева у дужини 28 километара, за мање од три године биће завршен аутопут Чачак-Краљево што је додатних 31 километара. За мање од четири године, биће потпуно завршено 57 километара од Адрана до Кошева, односно од Краљева до Крушевца.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here