Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Потпуковник др Иво Удовичић, командант ВМЦ Карабурма, апеловао је данас на грађане да схвате и озбиљност корона вируса и озбиљност ситуације и додао да је болест који изазива корона вирус тежа од шпанске грознице.

Др Удовичић. је истакао да се у војној болници на Карабурми тренутно лечи 130 ковид пацијената, од којих је 14 на интензивној нези, а седморо је интубирано и у тешком је општем стању.

Удовичић је указао да је клиничка слика пацијената иста као и у априлу или јулу, али да су бројке сада и 10 пута веће, посебно тешких пацијената.

Удовичић истиче да је у последњих десет дана у војној болници на Карабурми велики број новооболелих ковид пацијената, те да је болница била принуђена да раније отпусти пацијенте него што је било предвиђено.

“Један део пацијената иде у привремене објекте, као што су сајмови и бање, а један део се шаље на кућно лечење”, наводи Удовичић.

Он наглашава да је ковид-19 врло тешка болест, да такав вирус никада није постојао и да ни шпанска грозница није била таква.

“Оставља трауме на све нас, а највише на породицу. Имамо велики број и млађих и старијих који умиру. Постоји само вакцина која може да заустави ову епидемију и ништа више”, рекао је Удовичић и истакао да мере дистанце, ношења маске и прања руку дају резултате.

Удовичић каже да ковид болница на Карабурми има доста проблема у раду, јер је добар део здравственог особља заражен, што са ВМА, што из цивилног система.

“У једном тренутку имали смо 15 лекара на лечењу, што са ВМА што из околине. Најтеже је када лечите неког кога добро познајете, ко је са вама радио у ковид систему, ко је вама близак. То све треба преживети”, рекао је Удовичић.

Позвао је на одговорност младе људе током предстојећих празника, због, каже, њихових родитеља, бака, дека.

Свака неозбиљност и олако схватање прописаних мера завршава у болници попут Карабурме, у којој, као и у другим ковид болницама, више нема места за десет пута више оболелих, посебно тешких пацијената, него што је било у другом таласу.

У последњих десет дана у војној болници на Карабурми је велики број новооболелих ковид пацијената, те је болница, каже Удовичић, била принуђена да раније отпусти пацијенте него што је било предвиђено.

“Један део пацијената иде у привремене објекте, као што су сајмови и бање, а један део се шаље на кућно лечење”, наводи Удовичић.

Позвао је на одговорност све, посебно младе људе током предстојећих празника, због, каже, њихових родитеља, бака, дека, које могу да заразе.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here