Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Ноћас у поноћ почела је предизборна кампања за предстојеће ванредне изборе за градоначелнике четири општине на Северу и трајаће до петка 17. маја. Кампању ће водити дванаест кандидата, међу којима су и две жене.

У општинама Северна Митровица, Зубин Поток, Звечан и Лепосавић надметаће се по три политичка субјекта са укупно 12 кандидата који ће учествовати у овом изборном процесу. Политички субјекти ће се на гласачким листићима наћи према следећем редоследу: Покрет Самоопредељење под редним бројем 60, ПДК- 61 и Српска листа 62.

За ове изборе акредитовано је 670 чланова Општинских изборних одбора на 87 бирачких места, односно 44 бирачких центара. Право гласа имаће 57.983 људи, саопштио је данас ЦИК.

Кандидати за градоначелника Општине Северна Митровица су Горан Ракић из Српске листе, Ерден Атић (Ерден Атиq) из Покрета Самоопредељење и Гонђе Чауши (Гонxе Çаусхи) из ПДК, која је била кандидаткиња за градоначелницу Општине Северна Митровица и 2017.

Кандидати за градоначелника Општине Лепосавић су Зоран Тодић из Српске листе, Фисник Весељи (Фисник Весељи) из Покрета Самоопредељење и Шаћир Хетеми (Схаqир Хетеми) из ПДК.

У Звечану ће се надметати Вучина Јанковић из Српске листе Авди Пеци из ПДК, Иљир Пеци (Илир Пеци) из Самоопредељења.

Најзад, у Зубином Потоку ће грађани моћи да бирају између Срђана Вуловића из Српске листе, Љиридоне Кахримани (Љиридоне Кахримани) из Покрета Самоопредељење и Хусена Мехметија ( Хyсен Мехмети) из ПДК.

Локални избори за градоначелнике по косовским законима се организују по трећи пут у општинама на Северу, претходни су  организовани крајем 2013. и 2017. Излазност бирача 2013. кретала се између најнижих 17.9% у општини Звечан и највиших 31.1% у општини Зубин Поток, док је просечан одзив бирача на Северу 2017. порастао од најнижих 36.74% у општини Северна Митровица на највиших 46.99% у Зубином Потоку.

Техничку подршку при организацији ових, као и претходних избора организованих на Северу, пружаће ОЕБС.

До ових ванредних избора дошло је након што су градоначелници четири општине на Северу дали  оставке на своје функције 27. новембра прошле године. Оставке су образложили потезом Приштине која је новембра увела таксе од 100% на увоз робе из Србије и БиХ, као и због акције хапшења, односно по оцени Српске листе, покушаја убиства, потпредседника Српске листе, Милана Радоичића.

Изборе је расписао косовски председник Хашим Тачи и заказани су за недељу, 19. мај.

„Српска стварност“ / Радио К и М /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here