Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Министарство правде Владе Републике Србије саопштило је да је данас почела примена Закона о спречавању корупције, који је усаглашен са препорукама држава за борбу против корупције Савета Европе – ГРЕКО.

Закон, који мења досадашњи Закон о Агенцији за борбу против корупције, представља кровни превентивни антикорупцијски пропис, који јача улогу и капацитете Агенције.

Заједно са раније донетим Законом о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, Законом о лобирању и Законом о пореклу имовине, Србија је знатно унапредила нормативни оквир за још ефикаснију борбу против корупције.

Закон о спречавању корупције, који је у Скупштини Србије усвојен 22. маја 2019. године, уређује правни положај, надлежност, организацију и рад Агенције и уводи бројне новине везане за сукоб интереса, кумулацију јавних функција, пријављивање имовине и прихода функционера, овлашћења Агенције, избор руководећих органа.

Основни циљеви новог закона јесу заштита јавног интереса, смањење ризика од настанка корупције, јачање интегритета и одговорност органа јавних власти и јавних функционера.

Доношење Закона је било предвиђено Националном стратегијом за борбу против корупције за период 2013–2018. године, њеног акционог плана, као и Акционог плана за Поглавље 23.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here