Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Скупштина Србије почела је расправу о избору Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, а одбор за културу и информисање је предложио парламенту да изабаре вршиоца дужности председника прекршајног суда у Београду, Милана Мариновића.

Мариновића је кандидовао посланички клуб Српске напредне странке. Као судија је раније сарађивао са повереником, али и поступао по његовим пријавама.

Оценио је тада да у пракси има конфузије, јер се некада тражи да се да превише информација, а некада да се не дају ни оне који би требало.

У званичној биографији Мариновића наводи се да је он као судија за прекршаје и судија Прекршајног суда од 1998.године континуирано и непосредно штитио људска права, те да је као судија Прекршајног суда у Београду поступао у судским поступцима по Закону о слободном приступу информацијама и Закону о заштити података о лићности.

Био је члан радне групе која је урадила Нацрт закона о заштити узбуњивача, а поступао је и по захтевима за слободан приступ информацијама од јавног значаја.

Претходном поверенику, Родољубу Шабићу, мандат је престао 22.децембра 2018.године, а посланици владајуће већине су током расправе о његовом извештају оценили да се Шабић при крају мандата више понашао као политичар, него као повереник.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here