Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

У присуству председника Републике Александра Вучића, председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић  и амбасадора САД у Србији Ентонија Годфрија данас је у Државном дата центру у Крагујевцу пуштeна у рад прва Национална платформа за вештачку интелигенцију у Републици Србији.

Ова платформа представља суперкомпјутер последње генерације, високих перформанси, спреман да обради огромну количину информација у кратком временском периоду.

Присутнима је добродошлицу пожелела “Даца” – Дата центар андроид, њихов виртуелни домаћин, која је рекла да је посао центра да споји два света – реални и виртуелни, да безбедно чува знање и податке из реалног света, грађана, привреде, државе, локалних самоуправа и комерцијалних корисника.

Она је додала да је Дата центар у Крагујевцу пет пута већи од београдског и испуњава највише стандарде за овакав тип објекта, јединствен у региону по капацитетима и перформансама.

Вучић је затим са домаћинима обишао просторију у којој борави део запослених ИТ стручњака, где му је директор Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић показао да запослени имају и услове за одмор у Центру.

Председник Србије Александар Вучић, је после обиласка центра, изразио  задовољство што се најјачи рачунар и рачунарски ресурси налазе у Крагујевцу и додао да ће то омогућити да млади ;људи после школовања остају у том граду.

Рекао је и да је то шанса и за Србију, за њен даљи развој, истичући да Шумадија данас има нешто што нема нико у региону.

“Дата центар у Крагујевцу је пет пута већи од оног у Београду. Ово нема нико у региону, али има Крагујевац, има Шумадија”, рекао је Вучић.

Вучић је указао да је покретањем ове платформе, Србија ушла међу 26 земаља које имају нешто такво, а једна је од ретких земаља има свој Институт за вештачку интелигенцију.

Национална платформа ће бити на располагању држави, локалној самоуправи, али и универзитетима, научно-технолошким парковима и стартап компанијама.

Захваљујући тој платформи, Србија је спремна да направи нови искорак у процесу дигитализације нашег друштва и обезбеди алат за још бржи и снажнији развој наше истраживачке и иновативне заједнице.

Влада је изградњу Државног дата центра у Крагујевцу утврдила као пројекат од значаја за Србију, будући да је реч о једној од капиталних инвестиција у том граду, вредној 30 милиона евра.

Тај пројекат допринеће унапређењу рада јавне управе, што убрзава процедуре и поједностављује свакодневни живот грађана и пословање привреде.

Дата центар се простире на 14.000 квадратних метара, а изграђен је за нешто мање од годину и по дана.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here