Mesto za reklamu

01.05.2021.

Бушењем првог шипа симболично су отпочели радови на изградњи Фрушкогорског коридора. Та брза саобраћајница од Новог Сада до Руме, дужине од 47,7 километара, спојиће ауто-путеве ка Шиду и Суботици. Церемонији је присуствовао државни врх Србије, који предводи председник Александар Вучић.

 Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас церемонији почетка радова на изградњи Фрушкогорског коридора, брзе саобраћајнице која је део путног правца Нови Сад – Рума – Шабац – Лозница и која ће спојити Војводину са Западном Србијом и Републиком Српском.

„Ово ће да олакша камионски превоз, транспорт, да омогући лакши, лепши, бољи и удобнији живот за људе. Реч је о скупом пројекту, али данас Србија то може, мора и хоће да поднесе јер желимо да генерацијама које долазе оставимо боље путеве. Поносан сам на чињеницу да данас градимо више него икада! Важно је да се не заустављамо већ да са огромном, новом енергијом грабимо напред“, рекао је председник Вучић и, цитирајући Милоша Црњанског, додао да „не робујемо више прошлости, стрмоглаво идемо у будућност”. Он је навео да ће се градити и мост од 1.765 метара ка Ковиљу, као и најдужи и најтежи тунел, који ће бити дуг 3,5 километара.

Пут ће повезати јужну Бачку са срцем Сремског округа, али и са Мачвом и биће на коридору који од Румуније води и ка Хрватској и Републици Српској.

Амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо је рекла да је Фрушкогорски коридор важан пројекат за Војводину и целу Србију, као и да је реч о захтевном пројекту у склопу којег ће бити изграђен најдужи тунел у Србији. Она је истакла да то у потпуности показује виталност кинеско-српске сарадње, без обзира са каквим изазовима се суочава.

“Ми, челични пријатељи, можемо заједничким напорима све да издржимо”, поручила је кинеска амбасадорка Чен Бо.

Вредност пројекта је 606 милиона евра, ради се у четири фазе, а главни извођач радова је кинеска компанија ЦРБЦ.

Ова компанија у Србији тренутно гради ауто-пут од Прељине до Пожеге, а ради и на изградњи ауто-пута у Црној Гори.

Како је раније најавио председник Србије, Фрушкогорски коридор биће завршен у рекордном року, до марта 2024.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here