Mesto za reklamu

16. 10. 2019.

Академским догађајем “Регионална безбедност и либерализам у повлачењу”, који окупља младе и перспективне истраживаче из земље и региона, данас је званично почео девети Београдски безбедносни форум под називом “У потрази за правдом у свету подела”, а поздравне говоре одржали су директорка Београдског центра за безбедносну политику Соња Стојановић Гајић и шеф Мисије ОЕБС-а Андреа Орицио.

    Стојановић Гајић је навела да овај форум креира могућност за дијалог између академске заједнице и политичара и навела да често људи немају стрпљења да слушају академике.

“Ми верујемо да је академски догађај додатна вредност за БСФ”, казала је Стојановић Гајић и додала да се у прошлости говорило о бројним, како наводи, горућим темама за регион, као што су регионална безбедност и миграције.

Према њеним речима, ове године на БСФ, током три дана, бавиће се и темама од глобалног значаја, а првог преподнева учесници ће говорити о Европи и Западном Блалкану.

Шеф Мисије ОЕБС-а Андреа Орицио БСФ навео је да БСФ заузима посебно место у његовом искуству у Србији и истакао да је први на којем је учествовао организован у деликатном тренутку односа између Београда и Приштине.

“Наша агенда је веома јасна, желимо да помажемо на сваки могући начин. Такође, ОЕБС жели да укључи цивилно друштво, да помогне у спровођењу реформи које нису лаке, али и да укаже на најбоље праксе које се могу применити”, казао је Орицио.

Ми желимо да допринесемо побољшању начина рада, начина функционисања у земљи, владавини права, а сада већ разговарамо о моделу који би био подупрт најбољом праксом. Отворени смо за све, наша врата никоме нису затворена и желимо да пружимо подршку, рекао је Орицио.

На деветом Београдском безбедносном форуму током три дана говориће представници међународне и домаће политичке и дипломатске сцене, а истраживачи и научници разматраће могућности и изазове са којима се суочавају Европа и свет.

Разговараће се о нормализацији односа Београда и Приштине и ставовима грађана о потенцијалном споразуму, одрживости концепта војне неутралности, ситуацији у Европској унији 15 година након великог проширења, еколошкој безбедности у светлу актуелних климатских промена, као и улози жена у изградњи мира на Балкану.

На Форуму ће учествовати значајна имена регионалне и међународне политичке и дипломатске сцене, као и перспективни истраживачи са Западног Балкана. Између осталог, на форуму ће о одрживим решењима за Западни Балкан говорити дипломата задужена за Западни Балкан, Немица Сузане Шиц, бивша висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Кетрин Ештон, као и бивши амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони.

Говориће и начелник Генералштаба Војске Аустрије Роберт Бригер, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловиц, затим бивша министарка за спољне послове Хрватске Весна Пусић. Учествују и ресорни министар у спрској влади Горан Триван, бивша саветница Фредерике Могерини Натали Тоци, заменик министра спољних послова Чешке Мартин Повејшил и други.

Београдски безбедносни форум је једини догадај ове врсте који је резултат иницијативе организација цивилног друштва: Београдског фонда за политицку изузетност, Европског покрета у Србији и Београдског центра за безбедносну политику.

Од првог издања у 2011. години, БСФ се убраја у најпрестижније догадаје у области безбедности и спољне политике у југоистоцној Европи.

Сваке године окупља више од 100 говорника и 700 уцесника, меду којима су доносиоци одлука и креатори политика, представници безбедносних институција, цивилног друштва, медународне и академске заједнице из Србије и региона, али и осталих делова Европе и света.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here