Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

После нереда и масовних хапшења на демонстрацијама одржаним јуче, у недељу, белоруска опозиционарка Светлана Тихановска најавила је за данас почетак “националног штрајка“, а на друштвеним мрежама су се појавили снимци радника који напуштају своја радна места, док полиција хапси студенте. И јуче су демонстрације биле масовне, са преко 100 хиљада незадовољних грађана.

Бивша кандидаткиња опозиције на председничким изборима Светлана Тихановска је још почетко месеца поставила ултиматум претећи штрајком у свим индустријским гранама уколико Александар Лукашенко не поднесе оставку.

Након што је влада Александра Лукашенка применила силу како би разбила протесте који су одржани у недељу, Тихановска је најавила да ће сва предузећа у понедељак ступити у генерални штрајк.

На друштвеним мрежама су се јутрос појавиле фотографије и видео-снимци радника који напуштају своја радна места у белоруским фабрикама.

Полиција у Минску ухапсила је студенте који су се одазвали позиву опозиције да учествују у националном штрајку.

Полиција је почела насилно да хапси студенте који су били у поворци од око 100 људи у центру Минска и да их уводи у полицијска возила.

Истовремено, испред зграда факултета у Минску групе студената окупиле су се да мирним протестом искажу незадовољство државном политиком.

Јуче, у недељу су се демонстранти окупили на улицама Минска и других градовима широм Белорусије, махали црвено-белим заставама опозиције и узвикивали “штрајк”.

Локални медији су пренели да се око 100.000 људи придружило демонстрацијама у главном граду Минску.

Руски репортери са лица места пренели су да је испаљено најмање десет шок-бомби, као и да је полиција употребила гумене метке. Снаге безбедности су блокирале путеве у центру Минска, а постављени су и водени топови.

Белоруске власти су ухапсиле 290 демонстраната, а хапшени су и новинари, пренела је агенција Тас.

У извештају нерегистроване организације за заштиту људиских права “Весна”, наведено је да је полиција ухапсила највише демонстраната у Минску и у Гродном, као и да су демонстрације одржане у Бресту, Бобруиску, Ветебску, Могилијову, Пинску, Полоцку и другим градовима широм земље.

Кључни захтев демонстраната је оставка актуелног председника Александра Лукашенка, прекид насиља у држави и пуштање на слободу политичких затвореника.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here