Mesto za reklamu

07.10. 2019.

У Београду је данас почео дводневни 19. економски самит Србије на којем ће велики број говорника из земље и света на неколико панела разговарати о циљевима и резултатима економског развоја земље и даљим плановима за одрживи раст српске економије. Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас да су економски раст и макроекономска стабилност, уз пуно поштовање принципа одрживог развоја, један од кључних приоритета Владе Србије.

У уводном излагању Ивица Дачић, први потпредседник Владе  је истакао да скуп има за циљ да размотри актуелне теме од великог значаја не само за Србију, већ и за читав регион Западног Балкана:

„Желео бих да истакнем да су економски раст и макроекономска стабилност, уз пуно поштовање принципа одрживог развоја, један од кључних, ако не и најзначајнији приоритет Владе Србије. У том смислу, отворени смо за све облике сарадње који би унапредили економију Србије и региона. Истрајавањем на структурним реформама, стабилној фискалној политици и промоцији инвестиција, Влада Србије настоји да одржи и унапреди квалитетно и привлачно пословно окружење, које ће стимулисати, како иностране, тако и домаће компаније да инвестирају у пројекте у Србији.

Све то, али и бројне друге мере Владе, водиће ка јачању економских перформанси, повећању извоза, као и смањењу јавног дуга земље. Истовремено, значајни напори се улажу у осавремењивање и поједностављење система управљања на свим нивоима државне управе увођењем дигитализације како би привредни субјекти што лакше обављали своје делатности.

У том контексту, Србија у оквиру процеса регионалне сарадње и европских интеграција остаје доследна европским вредностима и стандардима, као и унапређењу целокупне сарадње, нарочито у региону Западног Балкана и Југоисточне Европе.

Такође, укључивањем у пројекте од регионалног и глобалног значаја попут иницијативе „Појас и пут“, али и друге форме економске интеграције, жели да допринесе још бољем умрежавању са партнерима који деле њене вредности и циљеве.

Охрабрујем све учеснике да својом стручношћу и креативношћу допринесу овом циљу“ – истакао је Дачић.

На панелима, учесници ће дискутовати и о утицају вештачке интелигенције и одласка стручњака из Србије у иностранство.

Национална стратегија за остваривање привредног раста у наредној деценији и јачање банкарског система, приступање Србије ЕУ и перспективе Уније у светлу Брегзита, неке су од тема којима ће се данас и сутра (7. и 8. октобра) у Београду бавити учесници самита, чији је организатор ТГИ Гроуп Интернатионал.

На самиту, под покровитељством Привредне коморе Србије, Удружења пословних жена Србије, Савета страних инвеститора и удружење Цонфиндустриа, а чији је медијски партнер Танјуг, биће речи и о енергетским геополитикама Србије и региона, као и о питању стабилности југоисточне Европе.

Догађај, који је и ове године окупио велики број говорника, панелиста, учесника из региона и представника међународне заједнице, отвориће и друге актуелне теме, као што су повећани одлив радне снаге, статус инфраструктурних пројеката и планирање нових…

Такође, на скупу ће говорити и представници водећих глобалних предузећа које послују у Србији, а овогодишњи самит ће завршити рад излагањима на тему дигитализације и утицаја вештачке интелигенције у привредним процесима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here