Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

У Новом Селу код Лознице у присуству председника Србије Александра Вучића обележен је почетак радова на изградњи брзе саобрајнице Шабац – Лозница у дужини од 55 километара, на коју грађани Подриња и Мачве чекају деценијама.

Брза саобраћајница Шабац-Лозница део је пројекта изградње аутопута Рума – Шабац – Лозница.

Вучић је истакао да ће пут Рума – Шабац бити готов до краја септембра следеће године, што значи да ће се за годину и по дана од Београда до Шапца стизати за максимално 45 минута, а од Београда до Лознице за сат и 10 минута.

“То ће додатно да подигне цео Подрињски крај и за туризам, и све друго. Значајно ће да оснажи и Мачву”, рекао је Вучић и најавио да ће компанија “Минт” која у Лозници запошљава око 500 људи, доћи и у Шабац.

Подсетио је да у Лозници ради и Адијент који запошљава више од 1.300 људи. “Све смо те фабрике ми довели, али су мале плате, у Лозници и Шапцу. На томе морамо да радимо, да доведемо још неког инвеститора, и то вишег ранга, да бисмо подигли плате”, рекао је Вучић.

Информисали су га да је 66 процената радова готово и на мосту на Сави у оквиру пројекта изградње ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница, што, такође ради азербејџански “Азвирт”.

Председник је констатовао да “Азвирт” ради квалитетно, и све завршава на време.

“Ако успемо до Лознице све да завршимо у септембру 2024. то је стварно невероватно. То нико није сањао. Онда остаје да видимо шта ћемо за Зворник, ка Љубовији и Бајиној Башти, да градимо магистралу, да подигнемо и тај крај, мада је тешко јер уз Дрину нема много места”, рекао је Вучић.

Додао је да ће након завршетка радова на путу Рума – Шабац – Лозница, пут од Лознице до Новог Сада трајати сат времена, за разлику од садашња два сата. “Ако ово завршите на време, то је велика ствар, орден да добијете”, констатовао је Вучић.

Обележавању почетка радова присуствовали су министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, амбасадор Азербејџана Камил Хасијев, градоначелник Шапца Александар Пајић, градоначелник Лознице Видоје Петровић, в.д. директор “Коридора Србије” Александар Антић, в.д. директор “Путева Србије” Зоран Дробњак,

Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на аутопту Рума – Шабац и брзој саобраћајници Шабац – Лозница, закључен је 19. новембра 2019. године са азербејџанском компанијом “Азвирт”.

Укупна дужина деонице је 77 километара, од чега је аутопут Рума – Шабац дужине 22 километара, а дужина деонице Шабац – Лозница која ће бити изграђена у профилу брзе саобраћајнице 55 километара.

Планирана је изградња укупно 56 објеката од чега 54 моста и две петље.

Изградња аутопута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница један је од приоритетних задатака у друмском транспорту, с обзиром да је реч о пројекту који је важан за развој и повезивање Срема, Мачве и западне Србије и Војводине, али и овог дела Србије са регионом, пре свега са БиХ.

Модерна саобраћајница која ће повезати Руму и Лозницу, у укупној дужини од 77 км, обухватаће три просторне целине: деоница Рума – (Шабац) мост на Сави, у дужини од 22 км ће бити аутопут у пуном профилу, друга целина је мост преко реке Саве и трећа је деоница чија изградња данас почиње Шабац-Лозница.

Та деоница ће бити брза друмска саобраћајница, траса ће заобићи сва насељена места, кроз која готово целом дужином пролази постојећи државни пут ИБ реда број 26 (ранији магистрални пут М-19).

Укупна уговорена цена радова од Руме до Лознице је 467,5 милиона евра, а од Шапца до Лознице 247,5 милиона евра.

Између ова два града, Шапца и Лознице, ће се након изградње ове деонице путовати најдуже пола сата уместо сат времена.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here