Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Најзначајнија и најсадржајнија српска културна манифестација у Мађарској – “Месец српске културе”, која ове године слави свој јубиларни десети рођендан, почиње данас у 19 часова, свечаним отварањем у филмској палати “Уранија”, у центру Будимпеште.

Организатор је Српски културни центар, а посетиоци ће те вечери имати прилике да погледају најновији филм Милорада Крстића “Рубен Брандт колекционар”, који је као један од кандидата Мађарске недавно био у конкуренцији за америчку филмску награду “Оскар”.

Публици ће се пре пројекције филма обратити представници влада Србије и Мађарске, аутор филма Милорад Крстић, чланице реализаторске екипе Радмила и Хермина Роцков, као и в.д. директорa Српског културног центра Милан Ђурић. Домаћини програма биће позната водитељка Мађарске телевизије Клари Диоши и њен колега, дугогодишњи новинар и главни уредник уредник “Српских недељних новина”, Драган Јаковљевић.

“Када смо пре десет година отпочели ову вeлику манифестацију, надао сам се, али нисам веровао у њен толики успех. Људи су максимално заинтересовани за програме “Месеца српске културе” и већ недељама раније нас питају шта је то што ће бити ове године. Битно је да као и предходних година буду заступљени скоро сви сегменти српског стваралаштва, али су неопходне и промене како би увек били у току”, каже Милан Ђурић, идејни творац и главни креатор ове манифестације и додаје:

“Велика ми је част што ће Милорада Крстић, као члан наше заједнице, својим филмом „Рубен Брант, колекционар”, који је у протеклом периоду доживео успех, отвoрити “Месец српске културе”. Неће изостати ни традиционални међународни сусрет писаца, „Пештански омнибус”, на којем ће учествовати српски писци из Мађарске, Србије и већег дела расејања. Неопходна је и сарадња са нашим организацијама и самоуправа у унутрашњости. Добар пример тога је и “Ајвар фестивал”, који се организује у Дески, где смо са тамошњим организаторима постигли договор да се сваке године и “Фолк фест” одржава у оквиру ове манифестације и “Месеца српске културе”. Довешћемо и неке од најпозантијих српских уметника из наше матице. Биће много интересантних садржаја широм Мађарске, као што су концерт квинтета “Алтро Сенсо”, који ће се на Музичкој академији “Ференц Лист” представити делима српских композитора; биће представљена и књига о Данилу Кишу, универзитетског професора др Миливоја Павловића, а велико интересовање влада и за монограму Ланета Гутовића, свима познатог Шојића. Српско позориште у Мађарској извешће „Аутобиографију”, својеврсни кабаре Милана Руса, по истоименом делу Бранислава Нушића. За сам крај “Месеца српске културе”, најављено је свечано пресецање врпце на новим просторијама Српског културног центра, као и долазак Емира Кустурице.

Ђурић напомиње да Српски културни центар има успешну сарадњу са више мађарских институција, међу којима је и национални биоскоп „Ураниа”, где се у петак одржава свечано отварање “Месеца српске културе”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here