Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Нови сој коронавируса који се појавио најпре у Јужној Африци и већ је стигао у Велику Британију – јављају нам наши сарадници – лекари из Лондона. Кажу,  нова варијанта вируса Б.1.1.529 изазвала је праву панику у стручној медицинској јавности, јер су га изоловали и прва сазнања су да је веома опасан јер је доживео многе мутације, па је самим тим имун на постојеће вакцине.  

Наши лекари су нам пренели да су британски научници потврдили да су открили нову варијанту коронавируса Б 1.1.529 и изучавају његове последице.

Нови сој вируса има веома чудан спој мутација, које забрињавају стручњаке због тога што би могле да помогну вирусу да избегне имунитет организма и да му олакша пренос на друге, тврде неки научници. Други опет тврде, на основу сазнања која они имају, да је нова мутација опасног вируса имуна на постојеће вакцине и да ће се по свему судећи морати да пронађе ново решење.

Свака нова варијанта која је имуна на заштиту коју дају вакцине и која се шири брже од делта соја, који је тренутно доминантан, могао би да представља значајну претњу и да продужи пандемију.

Први лабораторијски налази указују да се нови вирус убрзано шири у јужноафричкој провинцији Гаутенг и можда је већ присутан у других осам провинција Јужне Африке.

Јужноафричке институције су саопштиле да је јуче у тој земљи забележено 2.465 нових случајева заразе, готово двоструко више него претходног дана. Нису навели да је разлог томе нова варијанта вируса, али тамошњи научници претпостављају да је то разлог.

У Јужној Африци је потврђено око 100 случајева, а нова варијанта забележена је и у Боцвани и Хонгконгу – где је вирус пренео путник из Јужне Африке. Научници верују да је око 90 одсто случајева нове варијанте забележено у провинцији Гаутенг.

Поједини научници су нову варијанту описали  као најгору од почетка пандемије. Наводе да има 32 мутације у спајк протеину, делу вируса који већина вакцина користи да подстакне одговор имуног система против ковида. То је отприлике дупло већи број повезан са делта сојем.

Британија на црвену листу ставила шест афричких држава

Велика Британија поново је ставила Јужну Африку и још пет земаља Африке на црвену листу због појаве нове варијанте опасног вируса.

Британски министар здравља Саид Џавид изјавио је да прва индикација коју имају за ту варијанту је да може бити више преносива од делта варијанте и “вакцине које тренутно имамо могу бити мање ефикасне против ње”.

Џавид је на Твитеру навео да је потребно још података, али да предузимају мере предострожности.

На црвеној листи наћи ће се и Израел, где је, како је пренео Џерузалем пост, забележен први случај нове варијанте коронавируса код особе која је дошла из Јужне Африке.

СЗО сазвала хитан састанак због појаве нове мутације опасног вируса

Светска здравствена организација одржаће данас хитан састанак како би дала процену о новој варијанти коронавируса – пренели су британски медији.

Тулио де Оливеира, директор Центра за реаговање на епидемију и за иновације у Јужноафричкој Републици, пренео је представницима СЗО своју забринутост у вези са ковид варијантом Б.1.1.529, за коју се страхује да је најгора варијанта ковида идентификована до сада.

Након тога, СЗО је одлучила да одржи ванредно заседање, рекао је Де Оливеира.

Стручњаци СЗО ће наводно разговарати о томе да ли нови сој треба дефинисати као нешто што изазива “забринутост” или као варијанту “од интереса”.

Тулио де Оливеира је током јучерашње конференције за новинаре изјавио да нови сој има веома велики број мутација, што носи ризик од брзог ширења болести.

Према последњим подацима, у Јужноафричкој Републици је код укупно 77 људи дијагностикована ова варијанта корона вируса. Дијагностикована је и код четири особе у Боцвани и једне у Хонг Конгу (особа која је дошла из Јужне Африке).

Неки светски лидери су одмах реаговали на вест о појави новог соја, најављујући нове мере предострожности и ограничења путовања, док су берзанска тржишта широм света доживела пад изазван неизвесношћу.

Индијски здравствени званичници су данас ставили све државе у стање приправности, захтевајући да изврше “ригорозан преглед и тестирање“ путника који су стигли из Јужне Африке, Боцване и Хонг Конга, као и да уђу у траг и тестирају њихове контакте.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here