Mesto za reklamu
  1. 05. 2022.

Русија је доставила Савету безбедности Уједињених нација конкретне доказе о америчким компанијама и појединцима укљученим у рад биолабораторија у Украјини, изјавио је данас први заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански.

Он је данас на састанку Савета безбедности Уједињених нација навео да се ради о конкретним чињеницама које је Москва открила и о конкретним документима, који указују на то да су Сједињене Државе спроводиле војно-биолошке програме у лабораторијама у Украјини, преноси ТАС С.

“Поделили смо неколико стотина докумената. Они садрже конкретне податке, конкретне случајеве, конкретне компаније, конкретна лица. Ако мислите да ови докази нису довољни шта су по вашем мишљењу онда докази”, питао је Пољански, одговарајући на примедбе америчког амбасадора да документи које је Русија поделила са Саветом безбедности УН не пружају никакве доказе о војно-биолошким активностима Вашингтона у Украјини.

Руски званичник је још навео да Москва инсистира да Вашингтон пружи објашњења и да је најавила које ће механизме користити у том инсистирању.

“Нећемо одбацити ову тему. Ваши покушаји да наше конкретне тврдње и питања које се односе на вас, претворите у причу без смисла, у празне приче о руској пропаганди, неће успети.Мораћете да пружите конкретна објашњења о криминалним активностима којима се бавите у Украјини”, нагласио је Пољански, преноси ТАС С.

Најновији докази које је Русија објавила у вези са америчким биолабораторијама у Украјини изгледају алармантно и морају се истражити, рекао је данас заменик кинеског амбасадора у Уједињеним нацијама Даи Бинг на састанку Савета безбедности УН.

Он је навео да Кина сматра забрињавајућим најновије доказе о биолошкој активности које је Русија објавила и да је то питање “међународне безбедности“, преноси ТАС С.

„Свака активност у области војних истраживања, укључујући доказе које је Русија пружила, требало би да алармира међународну заједницу. Кина позива заинтересоване стране да покажу одговорност и да благовремено реагују и изврше одговарајуће провере како би се отклониле сумње.Поздрављамо оцену докумената које је Русија представила у оквиру Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја“, рекао је кинески дипломата.

Начелник руског тима за заштиту од радијације, хемијског и биолошког оружја Игор Кирилов рекао је да је Украјина постала полигон за западне земље у развоју компоненти биолошког оружја и тестирању узорака нових медицинских лекова,наводи ТАС С.

Он је изјавио да су лидери Демократске партије САД били идеолози војно-биолошке америчке активности у Украјини и да су у истраживање укључене „велике фармаколошке компаније, као што су Фајзер, Модерна и Мерк, као и компанија Гилеад, повезана са Министарством одбране САД.

Кирилов је рекао да је Маријупољ коришћен као регионални центар за сакупљање и сертификацију узрочника колере током истраживања спроведених у украјинским биолабораторијама, а постоје и докази да је такав рад обављен са патогенима зечије грознице и антракса, наводи ТАС С.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here