Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Православни верници који Нову годину дочекују по јулијанском календару прославили су свој празник у ноћи са четвртка на петак свуда тамо где живи српски народ – широм Србије, на Косову и Метохији, у Републици Српској, Црнпј Гори, државама бивше Југославији и дијаспори на свим континентима.

Срби се су православну нову годину  углавном дочекали  у својим кућама са породицом а у већим градовима су били организовани дочеци на трговима.

У главном граду Срба – Београду почетак Нове године обелеежен је молебаном и традиционалним ватрометом код Храма Светог Саве у Београду.

Православна Нова година дочекана је и на централним трговима у Смедереву, Врању, Крагујевцу, Зрењанину, Златибору. Житељи сјеверне Косовске Митровице славили су на платоу испред Техничке школе. За добро расположење побринули су се музичари, аматери из тог града.

Дочек у Бањалуци

У Републици Српској највеселије је било у Бања Луци. Неколико хиљада Бањалучана православну Нову годину дочекало је на Тргу Крајине, гдје су наступали пјевачица Ана Бекута, “Ин бенд” из Бањалуке и Крајишки трубачи. Весело је било и у Братунцу и у другим местима где живе Срби.

Око осам хиљада грађана испратило је  наступе Јелене Томашевић, трубача из Гуче, Марије Шћепановић, народног оркестра Боре Дугића и других у Подгорици на дочеку који су организовале Митрополија црногорско-приморска и Црквена општина Подгорица.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here