Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Патријарх српски Порфирије поручио је у првој беседи да му је највећа брига Косово и Метохија и да је оно нит која нас повезује са суштином нашег идентитета.

„Косово и Метохија за Србе нису само мит, Косово је за нас завет, а тај завет је везан за Нови завет, у чијем темељу стоји светост“, рекао је патријарх.

Отуда је Косово, како је рекао, за нас нит која нас повезује са суштином нашег идентитета.

„Ми смо у Косову и Косово је у нама. Косово је срце Србије, пева данашње младо покољење”, поручио је патријарх српски.

Патријарх Порфирије у приступној беседи је поручио да се моли Богу да буде скроман наследник својих светих претходника

„Са дубоким смирењем и осећајем страхопоштовања, прихватам чињеницу да сам ја недостојним благовољењем божијим и сагласјем браће узведен у свети престо Светога кир Саве, у престо великог архијерејства“ истиче патријарх Порфирије.

„Молим се Богу и молим све вас да ме подржите, да велики одговорни задатак који је овим свештеним чином стављен пред мене и положен на моја нејака плећа изнесем радосно, да као 46. по реду патријарх, а 57. поглавар наше цркве будем скромни наследник мојих светих претходника“, наглашава патријарх Порфирије у својој првој беседи.

Поручио је да жели да наша света СПЦ свугде где јесте живи пуним плућима, да сваки православни хришћанин живи истинску слободу и да јеванђељске вредности буду свакодневица свих православних људи.

Христос је наша мера, наш покретач и наше огледало. Њиме се меримо и њиме смо измерени, навео је патријарх.

„Није првенствени задатак Цркве да ствара боље услове за живот, да се труди да решава било коју врсту социјалних, политичких, психолошких и других проблема. У Цркву долазимо на свету литургију да бисмо ту дотакли и наслутили шта је најважније и једино важно и да бисмо дотакли и прихватили крст Христов, који је и васкрсење. То је основни задатак Цркве, а све ово друго поменуто биће обасјано тим истим крстом и васкрсењем“, додао је он.

„Зато је важно, браћо и сестре, схватити и осетити снагу Цркве, благословећи мир свим народима и људима добре воље, јер је сваки човек саздан као икона Божија и сви смо позвани у њему Спаситељу једно да будемо“, нагласио је.

Патријарх је послао поздраве и молитве охрабрења и подршке нашем народу на Косову и Метохији, у Републици Српској, Црној Гори, БиХ, Хрватској и Словенији, као и свуда где живе Срби.

Истакао је да ће наставити да служи колико год буде могао нашем народу у њему драгој Хрватској која је постала, како је рекао, његова друга отаџбина.

„Народу чију дубоку веру снагу и љубав сам упознао и која ће ми бити узор. Исто важи и за Словенију. Исту љубав моју заслужују православни у Северној Македонији, чувају неке најлепше манастире које су подигли наши преци“, нагласио је Порфирије.

Он је поручио да ће целим својим бићем радити на повезивању људи, на изграђивању мостова и успостављању дијалога са свима.

Говорећи о пандемији вируса корона, позвао је грађане да буду снажни и трезвени и да не дозволимо да овлада страх.

„Човек је једини вирус који чини дебалансе у свету који је Бог створио. Треба да покаже колико смо међусобно повезани и једни на друге упућени и колико међусобном пажњом можемо победити ову пошаст, пре свега пошаст греха и болести“, истакао је патријарх.

„Нека Господ благослови и нека нас удостоји да ову земљу учинимо делом царства Божијег које и јесте једини циљ и можемо доћи до њега ако први корак сада и овде направимо. Живели и нека вас све Господ благослови”, завршне су речи прве беседе патријарха Порфирија.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here