1. 12. 2020.

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар изјавио је данас у Новом Саду да ће прве дозе вакцине компаније „Фајзер“ стићи у Србију у понедељак или уторак, и то у првој транши нешто мање од 5.000 доза, а примиће их корисници старачких домова.

Лончар је навео да је увозна дозвола за вакцине компанија „Фајзер“ и „Бионтек“ издата јуче у Агенцији за лекове и медицинска средства Републике Србије и да прве дозе стижу онако како је обећано до краја године.

То је велики успех ако се зна да само неколико земаља у Европи и свету може да се похвали да ће у том периоду имати вакцине, рекао је министар.

Он је изразио наду да ће дозволу добити и други произвођачи, те да ће грађани Србије имати могућност да изаберу вакцину, уз напомену да ће вакцинација бити бесплатна.

Према његовим речима, Србија је међу првима добила вакцине јер је била једна од пет првих земаља на свету која је потписала уговор са компанијом „Фајзер“.

Лончар јe, такође, рекао да важеће мере против ширења коронавируса остају на снази и овог викенда, пошто дају резултате, замоливши грађане за стрпљење и разумевање.

Те мере су неопходне како би се сачувао здравствени систем, истакао је он и објаснио да постоји огроман притисак за места на одељењима за интензивну негу, где је неопходно да пацијенти примају кисеоник.

Према његовим речима, у Србији постоје четири погона за прављење медицинског гаса и кисеоника која раде 24 сата дневно.

Ми више од тога не можемо да произведемо. Осим тога и системи кроз које пролази кисеоник су преоптерећени и нису направљени за толики проток, рекао је министар и најавио да ће чланови Кризног штаба заседати поново у понедељак, када ће анализирати актуелну епидемијску ситуацију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here