Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

Са заштитном опремом, маскама, визирима и подељени преградама од плексигласа, посланици су се вратили у скупштинске клупе. На дневном реду је потврђивање одлуке о увођењу ванредног стања и остале уредбе Владе од почетка епидемије. Посланици настављају расправу сутра.

Скупштина Србије заседала је под околностима које налаже епидемиолошка ситуација – уз посебне мере опреза. Посланицима је на улазу у Скупштину мерена темпертура и дељена заштитна опрема.

После минута ћутања грађанима који су преминули од поседица вируса ковид 19, отпочела је прва седница Парламента током ванредног стања.

Премијерка Ана Брнабић обратила се данас посланицима Скупштине Србије, на првој седници у ванредном стању, и истакла да Србија има најмању стопу смртности од корона вируса, од 1,9 одсто, у поређењу са земљама у овом делом Европе. Брнабић је навела да је Србија трећа по броју урађених тестова на 100.000 становника, а изразила је очекивање да ће данас већ бити на другом месту.

   “Данас када смо на силазној путањи епидемије, видимо да се стопа позитивних креће око 5,8 одсто у односу на укупан број тестираних. И када још увек не можемо да прогласимо победу, али имамо разлога да верујемо да ћемо то моћи уколико задржимо дисциплину и руковођење кризном ситуацијом, чини ми се да можемо да кажемо да смо успели у ономе сто смо зацртали”, рекла је Брнабић.

Она је нагласила да је здравствени систем у Србији издржао, да никада није пао и поклекао, наводећи да је било капацитета за смештај свих заражених, лекарских тимова, респиратора, лекова…

Део опозиције која учествује на заседању негодовао је због начина увођења ванредног стања. Опозиција која заговара бојкот нездовољство је испољила у скупштинском холу.

“Све то није било довољно док нису прешли црвену линију, док нису извршили државни удар и то два пута у само месец дана газећи овај дом, газећи Народну скупштину Републике Србије и мимо ње одлучивши да напречац преко колена, на мала врата уведу ванредно стање”, навела је Мариника Тепић из Савеза за Србију.

И лидеру радикала је засметао начин увођења ванредног стања.

“Дакле шта је требало да урадите – требало је при завођењу варедног стања да поштујете све уставне и законске мере, законске обавезе у оној мери у којој се оне могу поштовати, ванредно стање је по Уставу требало да прогласи Народна Скупштина”, наводи Војислав Шешељ.

Лидер ЛДП-а је поручио да се никада неће помирити са ставом да је Србија диктатура.

“Шта је проблем данас? Проблем је што је Вучић – Вучић, што сам ја – ја, што ми из своје коже не можемо. Што је Ђилас – Ђилас то је проблем. Лупали смо у шерпе 1996. зато што је Милошевић покрао изборе, данас се бежи од избора, да би лупали у шерпе”, навео је Јовановић.

Министар одбране је у обраћању посланицима рекао да се у време ванредног стања производиле и пласирале лажне вести.

“Слушали сте их како лажу да се хеликоптерима односе лешеви масама, слушали сте их како лажу да се ноћу насељавају емигранти по Србији, да се довлаче од некад, сушали сте их како лажу да нема хране, да нема горива, да почиње општа криза, да ће нестати струје, да ће нестати живота у Србији и то све у у словим ванреднног стања”, навео је Александар Вулин.

Држава је са програмом помоћи од 5,1 милијарди евра, спремно одговорила на кризу узроковану коранавиросом, каже министар финансија.

“Желим да вас обавестим да је привреда Србије, да је наша економија, да су наше јавне финансије издржавале у овом тренутку апсолутно удар и кризу која је за последњих сто година највећа и никада забележена”, поручио је Синиша Мали.

Држава има могућност да помогне привреди, тврди министар , а да не угрози ‘здравље јавних финансија.

Сви посланици и учесници заседања су добили маске и рукавице, а на располагању су им била и дезинфекциона средства.

И новинари који прате скупштинско заседање носе маске и рукавице.

Посланици седе на сваком другом месту због неопходне удаљености, а испред сваког места је плоча од клирита.

Председница парламента Маја Гојковић је истакла да су сви посланици добили позиве да дођу, као и да су добили материјале за седницу.

Из владајуће СНС поручују да бране озбиљну и одговорну политику Владе Србије и председника Републике који “трче трку за живот”.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here