Mesto za reklamu

06.10.2019.

Први незваничи резултати ванредних парламентарних избора на Косову, које су објавили албански медији позивајући се на страначке изворе, тврде да су ЛДК, странка Исе Мустафе, и Самоопоредељење, чији је лидер Аљбин Курти, освојили приближно по 30 одсто гласова. Благу предност има Куртијева странка.

На трећем месту, према истом извору, налази се странка Кадрија Весељија „ПДК“, са 22 одсто освојених гласова.

Коалиција Рамуша Харадинаја је, према овим подацима, освојила 10,58 одсто гласова.

Функционер „Покрета Самоопредељење“ Глаук Коњуфца такође тврди да је тај покрет однео победу на данашњим превременим парламентарним изборима на Косову и најавио да ће та странка владу формирати са „Демократским савезом Косова“ Исе Мустафе.

Оцењујући да су данашњи избори били, како је рекао, најмање инцидентни до сада, Коњуфца је поручио:

„Подаци се обрађују. Наши извештаји са терена показују да смо први, да је Самоопредељење победило на изборима и поново желим да честитам грађанима. Овом приликом изражавамо честитке за другопласирани Демократски савез Косова, странку са којом мислим да ћемо формирати владу“, рекао је Коњуфца, а пренела је приштинска „Коха“.

Ниједна странка, како се и очекивало, нема већину довољну за формирање владе привремених приштинских институција. То, међутим, није спречило чак три странке да прогласе победу.

„Покрет Самоопредељење“ Аљбина Куртина, „Демократски савез Косова“ Исе Мустафе и „Демократска партија Косова“ Кадрија Весељија прогласиле су вечерас у Приштини победу на изборима, јавили су приштински медији.

Прелиминарни резултати данашњих превремених парламентарних избора се очекују за неколико сати.

Зери пише да је бивши министар правде у Харадинајевој влади из Демократске партије Косова Абелард Тахири изјавио је да је та странка победник ових избора.

И кандидат за посланика Покрета Самоопредељење, Албулена Хаџију, рекла да је тај покрет такође победник на изборима.

„Ми смо победници од показују анкете наших извештача са терена. Али за нас је важан званични резулт и славље ћемо одложити док не добијемо резултате ЦиК”, рекао је.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here