Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Делегација Србије, коју предводи председник Александар Вучић, потписала је првог дана посете Пекингу више споразума и меморандума. Договорено је и образовање Радне групе за инвестициону сарадњу.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је са конзорцијумом “Power Construction Company of China i Azvirt (Азербејџан)” Меморандум о разумевању о сарадњи ради реализације Пројекта изградње обилазнице око Београда на ауто-путу Е70/Е75 и теретне обилазне пруге, деоница Бубањ Поток–Панчево (Сектор Ц).

Дужина деонице Бубањ Поток–Панчево је око 31 километар и укључује нови друмско-железнички мост преко Дунава код Винче. Процењена вредност извођења радова оквирно износи око 500 милиона евра.

Изградњом обилазнице омогућиће се повезивање Коридора 10 и Коридора 11 на прстену око Београда који ће бити саобраћајно чвориште регионалних путева, бржи развој Београда и измештање транзитног саобраћаја из центра.

Михајловићева је са кинеском компанијом ЦРБЦ потписала и Општи уговор за реконструкцију и модернизацију деоница пруге на Коридору 10, деонице Београд–Ниш–Прешево–државна граница са Републиком Северном Македонијом.

Реконструкција комплетног железничког Коридора 10 кроз Србију је важна због железничког повезивања централне Европе са луком Пиреј.

Потпредседница Владе је потписала и Меморандум о разумевању између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије и Министарства трговине Кине о образовању Радне групе за инвестициону сарадњу.

Потписала је и Меморандум о разумевању између Србије и компаније “Power Construction Corporation of China, Limited” о сарадњи у вези са реализацијом пројекта “Београдски метро”.

Министарка Михајловић потписаће током посете Кини и Споразум о привредно-техничкој сарадњи између Владе Србије и Кине. Вредност пројеката Србије и Кине у области саобраћајне инфраструктуре износи укупно око 7,5 милијарди евра.

Министар финансија Синиша Мали потписаће, током посете, Уговор о финансирању радова на изградњи деонице ауто-пута на Коридору 11, Прељина–Пожега са кинеском Ексим банком.

Уговор се тиче деонице дужине 30,9 километара, а вредност изградње је 523,53 милиона долара (450 милиона евра). Извођач је кинеска компанија “ЦЦЦЦ”, а рок за извођење радова је 36 месеци.

Скоро једну трећину трасе чине мостови и тунели – укупно три тунела и 35 мостова.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић потписао је три споразума са кинеском компанијом ЦРБЦ којима се стичу услови за почетак радова на реализацији пројекта српско-кинеског индустријског парка у Борчи.

Потписани су Уговор о развоју пројекта, Уговор о оснивају заједничке компаније, као и пословни план Српско-кинеског индустријског парка, који ће се простирати на 320 хектара у Борчи.

Поповић је на састанку са кинеским министром за науку и технологије Ванг Зигангом договорио да Србија ове јесени буде домаћин министарске конференције о иновацијама у оквиру иницијативе “Појас и пут”.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић потписао је Меморандум о разумевању између Владе Србије и компаније “Хуавеј” за пројекат “Паметни градови”.

Сврха потписивања тог документа јесте развој стратегије паметних градова, кроз позиционирање компаније “Хуавеј” као стратешког партнера за градове и локалне самоуправе попут Београда, Ниша, Новог Сада и других.

Министар рударства и енергетике Александар Антић ће у Кини потписати План билатералне сарадње између Владе Србије и Народне Кине у оквиру иницијативе “Појас и пут”.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here