Mesto za reklamu

01.05 2019.

Савез самосталних синдиката Србије (СССС) и Удружени грански синдикати Независност одржали су традиционални првомајски протест и упозорили на лош положај радника и ситуацију у којој они морају да преживљавају, а не да живе.

Протест код Дома Синдиката на Тргу Николе Пашића почео је уз звуке радничке песме Интернационале, а учесници су носили бројне синдикалне заставе и пароле. Скуп је организован под паролом “Веће плате за останак и опстанак”, јер како је напоменуто, уз овакве услове рада све више младих, али и других радника отићи ће у иностранство.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић рекао је да су синдикалци данас у прилици да се опет боре “за три осмице”, односно за осмочасовно радно време и исто толико одмора и културног образовања.

“Раднику у Србији перфидно се продужава радни дан, а смањују права. Минимална зарада није довољна за опстанак”, напоменуо је Орбовић.

Председник “Независности” Зоран Стојиљковић нагласио је да “радници у Србији не живе, него преживљавају” и да сваки ванредни трошак од 100 евра “дрма кућне финансије”.

Докле мисле да нам гужвају карактер и да нас понижавају, запитао је Стојиљковић. Он је рекао да нема више живаца да седи у Социјално економском савету Владе, јер су, иако су у саопштењима ствари представљене идеално, резултати готово никакви.

Стојиљковић је затражио да сидикати, уместо да сваке године 1. маја безуспешно протестују, ороче своје захеве, као и да се залажу за повратак колективних уговора, којих годинама нема.

Председница Секције младих Савеза самосталних синдиката Србије Ружица Грабовац позвала је грађане да се придруже у захтевима, јер, како је рекла, “ако оду млади колико ће људи остати да ради”.

“Борићемо се за оно сто нам припада по уставу и закону”, нагласила је Грабовац.

Повереник синдиката Независност Радио телевизије Војводине (РТВ) Дарко Шпер рекао је да у медијима “никада није била гора” ситуација и да новинари траже само “достојанствене услове за рад”.

“Можемо се изборити само ако се синдикално организујемо. Узмимо ствари у своје руке”, рекао је Шпер.

Колони се прикључила и група Савеза комунистичке омладине Југославије која је носила транспарент “Марксизам – Лењинизам – Рушимо капитализам”.

После обраћања синдикалних лидера на Тргу Николе Пашића, учесници првомајског протеста прошетали су улицама центра Београда.

Окупљенима је подељен летак са поруком влади да престане са промовисањем Србија као земље јефтине радне снаге, а тражи се и да свако ново радно место буде уговорено, безбедно и плаћено.

Првомајски синдикални протест завршен је полагањем цвећа на споменик Димитрију Туцовићу на Тргу Славија у Београду и читањем првомајског прогласа.

Уз звуке Интернационале поручено је да дух радничке борбе постоји и да се не предаје.

У прогласу је истакнуто да синдикалци траже да држава поштује радника, да препозна оне вредности и права за које се више од века бори синдикат и које омогућују напредак услова рада свих запослених.

У прогласу је наведено и да треба да се “слави радништво” и да се “синдикат пита”.

Протест су организовали Савез самосталних синдиката Србије и Уједињени грански синдикати Независност.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here