Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

“У току су преговори за отварање првог Теслиног техничког музеја (Canadian Tesla Technical Museum) у Северној Америци који би се основао у сарадњи са Комисијом Нијагара паркова (Niagara Parks Commision), независном државном организацијом која поседује све културне и туристичке објекте и споменике на Нијагариним водопадима”, рекао је за РТС-а Немања Јевремовић, оснивач и директор музеја.

Niagara Parks Commision је организација основана 1885, годину дана после доласка Николе Тесле у Америку и финансијски је независна.

“Желим да нагласим”, каже Немања Јевремовић, директор и оснивач Музеја, “да је ово тек први степен преговора који смо успешно обавили, а предстоји нам други круг који је више техничког карактера када ће се, после обиласка више објеката у фебруару, на крају дати и коначан предлог са више верзија имплементације Музеја у већ постојећи објекат и туристички систем.”

Имали смо званичну презентацију у прелепом дворцу, који је уједно и главна канцеларија Niagara Parks Commision, а налази се на стеновитом узвишењу са ког се пружа поглед на реку Нијагару, саме водопаде и две хидроцентрале које су саграђене између 1905. и 1910. године.

“Јако смо задовољни првом рундом преговора која је магијом Теслиних изума очарала чланове комисије и који их до сада никада нису видели, као што је Теслино Колумбово јаје које је у ствари двофазни асинхрони индуктивни мотор са кратко спојеним ротором (Јаје) које има и уређај енергетске кутије које омогућују интеракцију са људима и Теслин трафо од 100 киловолти који је специјално намењен за безбдне додире варница од 10 центиметара, па смо стога извели неке експерименте који показују проток високо-фреквентне струје кроз људска тела повезана ланчано, где задња особа држи флуоросцентну лампу која се пали када је прва особа која демонстрира у директном додиру са варницама”, објашњава Јевремовић за РТС.

Договорено је да се у фебруару обиђу неки објекти, а један од њих је транутно најстарија хидроцентрала у Северној Америци – Rankine Hyrdoelectric Plant која је почела са изградњом 1899. године, а завршена 1905. Ова хидроцентрала је, каже Јевремовић, напајала струјом град Торонто све до 2009. године, када је обустављен погон.

“Канада је у великој предности коју морамо искористити јер су прве три хидроцентрале на америчкој страни Нијагариних водопада срушене и продате у старо гвожђе. Једино што је остало је капија прве Адамс хидроцентрале и Теслин споменик који је бивша Југославија поклонила Америци 1976. године, колико се сећам. Сада им је жао али, нажалост, такви културни објекти саграђени у арт деко стилу се не могу вратити. Замислите, на том месту, поред капије је Dunkin Donuts (продавница крофни) и трећеразредна аутобуска станица.

Наш циљ је да се Музеј оснује у Rankine хидроцентрали и после обиласка имамо рок до краја фебруара да поднесемо званични захтев са техничким и финансијским детаљима као и детаљима имплементације. После тога, у марту ће веће Комисије Нијагара парка да заседа и одреди даљи ток преговора. Пошто је планирано да се овај објекат отвори за туризам у јулу 2021. године мислимо да ћемо до почетка маја имати и званичан одговор.

Исто тако, волели бисмо и да држава Србија препозна свој интерес у овако великом и значајном пројекту и да свој допринос реализацији, јер нема бољег развитка билатаралних односа него кроз науку и културу”, закључује Јевремовић.

„Српска стварност“

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here