Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

У предизборној кампањи за превремене парламентарне изборе на Косову учествоваће 25 политичких субјеката и изборних коалиција. Предизборна кампања званично почиње сутра и трајаће до 4. октобра. Изборни панел за жалбе и представке апелује на све субјекте да спроводе кампању у складу са законом, док из коалиције невладиних организација најављују да ће њихови посматрачи пратити читав предизборни процес.

Дан уочи почетка предизборне кампање, Изборни панел за жалбе и представке при Централној изборној комисији апеловао је на политичке странке да се током кампање придржавају закона, јер у супротном, ризикују да буду новчано кажњени и до износа од 50.000 евра.

“Порука свим политичким субјектима је да створе услове како би грађани Косова могли да бирају своје представнике. Ранијих година је Изборни панел за жалбе и представке изрекао новчане казне у износу од 84.490 евра, а до сада су поднете 83 жалбе”, каже Гиљтене Силејмани, председница ИПЖП-а.

Током предизборне кампање, политички субјекти би требали да се суздрже од увредљивог говора. Није дозвољено ни коришћење јавних ресурса и имовине, као ни укључивање државних службеника у кампању. Из Изборног панела поручују, да је и ангажовање особа млађих од 18 година изричито забрањено.

“Изборни панел за жалбе и представке неће толерисати ниједну политичку партију или организацију која би угрозила изборни процес. Овде смо да их позовемо да достојанствено учествују на изборима, да кампању заснивају на својим програмима, а не на међусобним оптужбама”, каже Фатон Аземи, члан ИПЖП-а.

У надгледање предизборне кампање биће укључена и 72 посматрача коалиције невладиних организација, саопштено је из “Деморкатија на делу”. Из ове организације истичу, да је током претходног изборног процеса један од главних проблема представаљао и број неважећих гласачких листића, због чега апелују на институције и политичке субјекте да благовремено информишу гласаче о правилима гласања.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here