Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Kако ће изгледати изборни услови – неки су се надали да ће предлог европарламентараца то разјаснити. Ипак, предложеним нису задовољни ни власти ни опозиција. За аналитичаре предлог је очекиван, с обзиром да долази од европских посланика. Сматрају да документ треба да да смернице за даље преговоре – преносе српски медији.

Документом из Брисела, са предлозима о унапређењу изборних услова у Србији, готово нико није задовољан. Ни део опозиције, ни владајуће странке. Није изостало ни појашњење Владимира Билчика и Тање Фајон.

У саопштењу сумирају да радни документ није исто што и политички споразум.

“Овај документ пружа могуће оријентације учесницима Међустраначког дијалога. Ни више ни мање. Међутим, на самим учесницима дијалога је да пронађу међусобни договор. Наша улога је да помажемо на путу ка постизању таквог споразума. Нисмо овде да намећемо ставове или унапред припремљена решења”, наводи се у саопштењу.

У предлогу, између осталог пише: да се обезбеди равноправан приступ медијима, да сви емитери морају да се придржавају Закона о јавном информисању, кабловски емитери осигурају уравнотежено представљање ставова како владајућих тако и опозиционих странака, али и стручњака.

Да се размотри усвајање обавезујућег правилника само за Јавне медијске сервисе и да се формира привремено надзорно тело. Да тајност гласања мора бити загарантована. Транспарентност финансирања кампање потребно је унапредити.

Због ситуације створене бојкотом избора, за време наредне кампање могли би да се именују додатни привремени чланови РИK-а које би одредили учесници у дијалогу.

Владајућа коалиција не прихвата папир. Раније су то потвдили преговарачи у име СНС-А. Владимир Орлић поручује – папир не прихватају. Њихови коалициони партнери ће разговарати о предлозима, али социјалисти, не виде како може да се дође до усаглашавања о нечему што је, кажу, нерално.

Предлог не прихватају ни странке које су бојкотовале последње изборе. О конкретним примедбама на текст Странка слободе и правде обавестиће европосланике после разговора са партнерима са којима су радили на изради заједничке платформе. Докумнт није испунио ни очекивања Демократске странке

И Покрет слободних грађана ће послати амандмане на текст, док ће Народна странка сутра одлучити шта даље. Унутар опозције ће разговарати и Социјалдемократе, у Новој странци умерен оптимизам.

Председник Парламента није се освртао на најновије предлоге али подсећа да четверац из Брисела долази већ следеће недеље.

Посматраче избора не изнанађују рекације политичкх актера на понуђено из Брисела. Виде их као део преговарачке стратегије и добру полазну основу у даљим разговорима.

Оно што је најизвенсије а тиче се преговора уз учешће странаца али и без њих јесте – да би сва предложена решења требало спровести шест месеци пре избора. Уколико ће гласачи на биралишта 3. априла 2022, остаје нешто мање од месец дана, тачније до 3. октобра, да се све мере спорведу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here