Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић саопштила је да је Влада на данашњој седници усвојила Предлог закона о пореклу имовине, који је упућен парламенту на даље разматрање, као и Стратегију развоја вештачке интелигенције у Србији за период од 2020. до 2025. године.

Брнабић је на конференцији за новинаре у Влади Србије указала на то да се на тај закон чекало деценијама, да су га многи најављивали, али да до сада није било политичке воље да се то питање реши.

Она је рекла да очекује добру и отворену расправу о том закону у Скупштини Србије, додавши да ће се он односити подједнако на све грађане и да се радује тој расправи.

Ово је порука да је Србија другачија земља и да постоји политичка воља да се ствари мењају, да су закони једнаки за све и да нема привилегованих и повлашћених, истакла је премијерка.

Брнабић је објаснила да је предложеним законом предвиђено да буде оформљена посебна јединица у Пореској управи која ће проверавати свакога, пре свега политичаре и политичку елиту, а закон ће се односити на све чија је имовина у несразмери с приходима.

Она је напоменула да је законски предлог упућен парламенту

по редовној процедури, изразивши уверење да ће се тај документ ускоро наћи на дневном реду.

Брнабић је, говорећи о Стратегији развоја вештачке интелигенције у Србији од 2020. до 2025. године, која је такође данас усвојена, рекла да се тиме шаље порука да Србија прати развијене земље и да има потенцијал да разуме трендове и буде у корак са онима који их постављају.

Циљ је квалитетнији живот свих грађана и улагање у будућност земље, с обзиром на то да се у различитим студијама процењује да би вештачка интелигенција у наредних 15 година могла да значајно повећа стопе раста, рекла је председница Владе.

Желимо Србију која ће ово искористити на најбољи могући начин и тако смањити јаз, а грађанима омогућити бољи животни стандард, истакла је премијерка и додала да је Србија прва држава у Југоисточној Европи која има овакву стратегију.

Она је уједно изразила захвалност члановима радне групе и свима који су учествовали у доношењу ове стратегије.

Премијерка је оценила да Србија има све што је потребно да буде један од светских лидера у тој области, подсетивши на то да смо успоставили макроекономску стабилност, да је незапосленост смањена на испод 10 одсто и да је циљ додатни и бржи раст у будућности.

За првих 10 месеци ове године Србија је извезла информационо-комуникационо-телекомуникационе услуге у вредности 1,154 милијарди евра, знатно више него 2018. године. Остварено је и 645 милиона евра суфицита, а очекује се да ће извоз ИКТ услуга расти по стопи од 0,5 одсто годишње, истакла је председница Владе.

Министар за образовање, науку и технолошки развој Младен Шарчевић рекао је да је из Фонда за науку за развој вештачке интелигенције издвојено 2,4 милиона евра и да ће моћи да буде финансирано најмање 12 пројеката.

Он је додао да је у плану отврање новог тренинг центра на Дедињу где ће се приказивати нови модели вештачке интелигенције који ће се користити у образовним процесима.

Филип Пањевић из Радне групе за доношење стратегије рекао је да је општи циљ употреба вештачке интелигенције у сврху економског раста и квалитетнијег животног стандарда грађана.

На првом месту је развој образовања и обука кадрова, а други циљ је инвестирање у науку и подршка научницима и научним институцијама, рекао је он и указао на то да су инвестиције у инфарструктуру јако битне за бављењење вештачком интелигенцијом, и важно је да истраживачи и привреда имају инфраструктуру која то подржава.

Такође, он је најавио да је у наредних десетак дана планирано дошење Акционог плана.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here